Stara planina i planina Kučaj-Beljanica novi nacionalni parkovi

nacionalni park Srbija

Stara planina i planina Kučaj-Beljanica od danas su pod najvišim stepenom zaštite države

Dva nova nacionalna parka u Srbiji

Posle 40 godina Stara planina i planina Kučaj-Beljanica su prva područja koja će poneti status nacionalnih parkova.

Taj status su zaslužili zbog velikog prirodnog bogatstva na svojim teritorijama, rekla je ovim povodom ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović. Ministarka je dodala da su studije za nove nacionalne parkove koje je izradio Zavod za zaštitu prirode, danas postavljene na sajt Ministarstva zaštite životne sredine, a od tog momenta je i zvanično pokrenut postupak zaštite, odnosno već su na snazi svi režimi i mere zaštite koje studije sadrže.

nacionalni park

Predviđeno je da se, kada se postupak okonča, Nacionalni park Stara planina prostire na 116.000 hektara, a Nacionalni park Kučaj-Beljanica na oko 45.000 hektara. Za nas je izuzetno važno da nastavimo da brinemo o prirodi i da sva prirodna dobra na najbolji način sačuvamo za buduće generacije. Zato smo i pokrenuli postupak i proglasićemo ove dva područja nacionalnim parkovima, u kojima priroda uživa najveći stepen zaštite – rekla je Vujović.

Zaštićeno područje Stara planina jedno od najvrednijih i najposećenijih u Srbiji, koje pored lepote pejzaža, odlikuje i bogatastvo biljnog i životinjskog sveta. Kučaj-Beljanica je, kako je kazala Vujović, šumsko područje, sa očuvanim hrastovim i bukovim šumama, ali i pećinama, klisurama i kanjonima.

Stara planina je do sada imala status parka prirode, te će proglašenjem nacionalnog parka dobiti maksimalan stepen zaštite. Područje Kučaj-Beljanice je sada prvi put pod zaštitom. U Srbiji su poslednji put proglašeni nacionalni parkovi Tara i Kopaonik 1981. godine.

Foto: A. M.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede