Stara planina bez mini-hidroelektrana. Uspeh meštana i aktivista

peticija

Stara planina: Meštani staroplaninskih sela i aktivisti udruženja „Odbranimo reke Stare planine“ su uspeli.

Nacrtom novog prostornog plana koji je sačinio Grad Pirot, nije predviđena izgradnja mini-hidroelektrana na teritoriji Parka prirode i turističke regije Stara planina.

Ako ovaj plan bude usvojen na ovom prostoru neće se se graditi mini-hidroelektrane do 2035. godine.

„Izbačene su sve mini-hidroelektrane sa područja parka prirode i turističke regije Stara planina. Ostale su kao potencijalne lokacije jedino na reci Nišavi nizvodno od petlje Pirot zapad sa teritorije administrativnog područja grada Pirota“, rekao je za RTS Slaviša Tošić, odgovorni projektant.

Tri godine upornim ukazivanjem, protestima, sukobima sa investitorima meštani i ljudi koji su pružali podršku su uspeli u borbi protiv izgradnje mini-hidroelektrana.

„Zadovoljstvo postoji, ali put koji koji smo prešli da bismo došli do ovoga apsolutno ne može da se podvede pod bilo kakvo zadovoljstvo, jer je od starne gradske vlasti ovaj problem sa mini-hidroelektranama dugo bio ignorisan. Uspeli smo da nekako te ljude privolimo da počnu da razmišljaju i da vide kolika je štetnost mini-hidroelektranau zaštićenom području“, rekao je Aleksandar Panić iz pokreta „Odbranimo reke Stare planine“.

Pokret će nastaviti borbu za čiste reke, a protiv derivacionih mini-hidroelektrana na teritoriji cele Srbije.

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede