Peticija za novi model upravljanja u Parku prirode „Stara planina“

peticija

Peticija Društva za zaštitu životne sredine “Stara planina” da i lokalne zajednice učestvuju u planiranju i sprovođenju svih aktivnosti u zaštićenim prirodnim dobrima.

Društvo za zaštitu životne sredine “Stara planina” iz Pirota je petog juna, na Svetski dan zaštite životne sredine, započelo akciju prikupljanja potpisa za promenu modela uprave u zaštićenom prirodnom dobru Park prirode “Stara planina”.

Prikupljanje potpisa biće organizovano do 15. juna, a potpisi će se prikupljati na štandovima u Pirotu, Zaječaru, Dimitrovgradu i Knjaževcu.

Zašto je potrebno promeniti model upravljanja?

„Paradoksalna je činjenica to što zaštićena područja prirode imaju bogatstva, koje lokalne zajednice, u najvećem broju slučajeva, ne mogu da koriste. Ne postoji način za učešće lokalne javnosti u odlučivanju o razvoju prirodnih dobara, kao ni model da se deo prihoda od naknade za korišćenje u zaštićenom području vrati zajednici, kao pomoć u oblasti organske poljoprivrede, seoskog i ekoturizma. Sve su to problemi koje prepoznajemo na terenu“, kaže Dragan Taškov iz Društva za zaštitu životne sredine Stara planina.

Taškov dodaje da će relevantan broj potpisa poslati Ministarstvu zaštite životne sredine zajedno sa zahtevom da se ubrza reforma modela upravljanja u zaštićenim prirodnim dobrima.

Društvo za zaštitu životne sredine “Stara planina” očekuje da do 15. juna prikupi preko 1.000 potpisa.

Ukoliko želite da učestvujete i potpišete peticiju „Neophodno je da i lokalne zajednice budu deo upravljačke strukture zaštićenih prirodnih dobara a to znači da učestvuju u planiranju i sprovođenju svih aktivnosti u zaštićenim prirodnim dobrima“, to možete uraditi i onlajn OVDE.

Foto: pixnio

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede