Sadnja kupusnjača u organskoj bašti početkom jula

karfiol mali

Poslednja nedelja juna i početak jula su pravo vreme za rasađivanje kupusnjača. Zemljište pre sađenja prekopati (ukoliko je sabijeno i siromašno humusom) i nađubriti

Ova velika familija obuhvata kupus, glavičasti kelj, kelj pupčar, lisnati kelj (raštan), karfiol, brokoli, kineski i pekinški kupus, kelerabu ali i rozkvu, repu, rukolu.

Većina kupusnjača pripada vrsti Brassica oleracea (izuzev rotkve, repe, rukole) ali se međusobno veoma razlikuju. U slučaju karfiola i brokole se koriste nerazvijene cvasti, a kod kelerabe sočna, zadebljala stabljika, dok kelj pupčar duž stabla ima male glavice koje podsećaju na kupus.

Sadnja kupusnjača

Zemljište pre sađenja prekopati (ukoliko je sabijeno i siromašno humusom) i nađubriti. Sadilicom napraviti rupu u zemlji, sipati kompost ili stajnjak i zasaditi biljku. Blago utisnuti zemlju oko stabljike i zaliti. Biljke se sade na razmaku od 20-50 cm, a između redova razmak iznosi 20-60 cm.  Držati biljke zasenjene bar 24 sata. Posle presađivanja biljka počinje ubrzano da razvija lišće, a glavica počinje da se razvija tokom poslednjih 4-7 nedelja.

Kupus traži puno vode, naročito od momenta kada započne sa zavijanjem glavice. Treba ga zalivati svakih 5-7 dana. Nakon sađenja voditi računa o pojavi kupusara, kupusnog moljca, kupusne vaši. Povrće može da se prihranjuje tečnim đubrivom od gaveza jer biljke razvijaju veliku lisnu masu. Kupusnjačama treba povremeno dodavati kompost kao i blitvi, celeru i praziluku.

Pomoću prirodnih sredstava za zaštitu brinuti o kupusnjačama, pojavi leptira kupusara npr. uvarak od paradajza štiti kupusnjače od leptira kupusara.

Ljiljana Vuksanović, PSSS

Izvor: Organsko baštovanstvo

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede