Pošumljavanje Fruške gore: Posađeno 13.000 stabala hrasta!

posumljavanje Fruske gore

Pošumljavanje Fruške gore sproveli brojni ljubitelji prirode.

Veliku akciju sadnje sproveli su EXIT fondacija i Delegacija Evropske unije, kao deo EU projekta Natura2000.

„Vrati prirodi, pridruži se i posadi drvo“ je zajednička inicijativa Delegacije EU i EXIT fondacije započeta na ovogodišnjem EXIT festivalu.

Ovo je tek prva u nizu velikih ekoloških akcija Exita, koja ovim pošumljavanjem ujedno pokreće svoju veliku ekološku platformu pod simboličnim nazivom „Zelena Я:Evolucija“, objavila je na svom portalu EXIT fondacija.

Cilj ove jedinstvene platforme je da se mobiliše javnost i pokrene masovno pošumljavanje u zemlji, regionu i svetu, gde bi se samo u Srbiji u narednom periodu zasadilo preko milion stabala.

Pošumljavanje najefikasnije rešenje za smanjenje štetnih emisija

Dušan Kovačević, osnivač Exita je ovom prilikom izjavio da je njihova želja da pokrenu masovno pošumljavanje, ne samo u zemlji i regionu, već i u celom svetu, jer je to prosto najefikasnije rešenje za smanjenje štetnih emisija.

U pošumljavanju Fruške gore je učestvovalo preko 400 ljudi, među kojima su i volonteri iz EXIT tima, EU Delegacije u Srbiji i zemalja članica, uz prisustvo Ministarstva zaštite životne sredine, te podršku Nacionalnog parka Fruška gora i uz pomoć Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Pokreta gorana Vojvodine, piše EXIT fondacija.

„Neko je rekao da posaditi jedno drvo znači posaditi nadu i mi danas počinjeno sa sadnjom 13.000 nada sa ciljem da održimo prirodu i da joj pomognemo u borbi protiv klimatskih promena. Naša planeta je bolesna, gori od temperature i mi moramo da uradimo nešto da tu temperaturu spustimo i da ona ozdravi“ izjavio je Sem Fabrici, ambasador i šef Delegacije EU u Srbiji.

Evropska unija i Srbija već dugi niz godina sarađuju na različitim projektima iz oblasti zaštite životne sredine koji se bave poboljšanjem kvaliteta tla vode vazduha. Fabrici je rekao i da Evropska komisija za svoj prvi prioritet postavila upravo zaštitu životne sredine u inicijativi Zeleni dogovor i da se nada da će se Srbija u tome pridružiti.

Ovom prilikom ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je pohvalio i podržao inicijativu da se u narednom periodu širom Srbije zasadi prvih milion sadnica.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede