Pokrajina dala sredstva za razvoj organske proizvodnje

organska pijaca

Pokrajinska vlada želi i hoće da prepozna organsku proizvodnju

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević uručio je danas 34 ugovora korisnicima, koji su ostvarili pravo na bespovratna sredstva u okviru dva konkursa – za dodelu sredstava za sufinansiranje troškova kontrole i sertifikacije organske proizvodnje, kao i nabavku priključne mehanizacije za organsku proizvodnju, i konkursu za dodelu sredstava za sufinansiranje troškova uvođenja i sertifikacije sistema bezbednosti i kvaliteta hrane i proizvoda sa oznakom geografskog porekla u 2018. godini na teritoriji AP Vojvodine.

Dr Radojević je u okviru potpisivanja ugovora po osnovu ove dve konkursne linije, posebno istakao značaj prepoznavanja potrebe da se po prvi put sufinansira i nabavka specijalizovane priključne mehanizacije, neophodne za organsku proizvodnju.

Cilj proširenja mogućnosti konkurisanja u oblasti organske proizvodnje, bio je da se proizvođačima organske hrane omogući da lakše dođu do poljoprivredne mehanizacije, i kako je Radojević istakao, proizvodnju učine efikasnijom i time postanu konkurentniji na tržištu.

„Pokrajinska vlada želi i hoće da prepozna organsku proizvodnju. Danas potpisujemo 30 ugovora sa korisnicima bespovratnih sredstava u okviru konkursa namenjenog kontroli i sertifikaciji organske proizvodnje, kao i nabavku priključne mehanizacije za organsku proizvodnju. Ukupna vrednost ovih ugovora je oko 9,5 miliona dinara, u čemu je učešće sekretarijata 7,5 miliona dinara, a korisnika nepuna dva miliona dinara“, istakao je Radojević i dodao da se ovom prilikom najveći broj ugovora zaključuje sa poljoprivrednicima organske proizvodnje sa teritorije Grada Novog Sada, Vršca, Subotice i Bačke Palanke.

Govoreći o podsticajima u okviru drugog konkursa, koji je namenjen uvođenju i sertifikaciji sistema bezbednosti i kvaliteta hrane, što podrazumeva i oznaku geografskog porekla, Radojević je naveo da se po ovom osnovu realizuje četiri ugovora. Ukupna vrednost je 2,2 miliona dinara, u čemu je učešće Sekretarijata nešto više od polovine sredstava.

On je je naveo da je ovaj konkurs još jedan dobar način da se ojača pozicija naših poljoprivrednika kroz jasno prepoznavanje i dobijanje novog kvaliteta naših domaćih proizvoda.

Dr Radojević je izneo da i u narednoj godini očekuje značajno interesovanje za ove linije, uz uverenje da će poljoprivredni proizvođači sa teritorije Vojvodine iskoristiti sva sredstva koja su im stoje na raspolaganju.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede