Претрага
Претрага

Organska proizvodnja sočiva

Seme sočiva sadrži oko 28 % belančevina koje sadrže većinu aminokiselina neophodnih za ljudsku ishranu, lako su rastvorljive u vodi i čovek ih lako vari....

socivo 2
Galenika

Seme sočiva sadrži oko 28 % belančevina koje sadrže većinu aminokiselina

socivo 2

neophodnih za ljudsku ishranu, lako su rastvorljive u vodi i čovek ih lako vari. Seme se brzo raskuvava i veoma je ukusno.

Vegetacija sočiva traje od 60 do 120 dana. Ima neravnomeran rast. U početku vegetacije, do pojave prvih cvetova, rast je usporen, a zatim se ubrzava, naročito ako je toplo i sunčano vreme. Cvetanje počinje 30 – 50 dana nakon nicanja i traje do sazrevanja prvih mahuna. Sočivo je samooplodna biljka, dugog dana.

Mlade biljke izdrže mrazeve do minus 6 stepeni Celzijusa, a uginjavaju na minus 9 °C.

Sočivo ima veće zahteve prema vodi u početku vegetacije. Kasnije ne zahteva puno vlage i veoma dobro podnosi sušu, naročito sitnosemene forme.

Kada je reč o zemljištu nema velikih zahteva. Ne postavlja velike zahteve ni prema predusevu, ali zemljište ne sme biti zakorovljeno.

Osnovna obrada se obavlja na 20-25 cm dubine.

Smatra se da sočivo nije potrebno đubriti, osim na veoma siromašnim zemljištima.

Seje se gustoredo, na 10-12 cm međuredno, sa 200-300 klijavih zrna, na 3-5 cm dubine. Setvu je najbolje obaviti do 15 marta.

Žetva je najčešće dvofazna. Sočivo neravnomerno sazreva, pa žetvu treba početi kada je 50 % mahuna u punoj zrelosti. Zrno se skladišti sa najviše 13 % vlage.

Nemanja Konstantinović, dipl. inž.

psss.rs

Podeli sa prijateljima:

Preporučeno

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Pročitajte još