Претрага
Претрага

Organska proizvodnja je šansa za male posede

Naša zemlja ima ogromne potencijale za razvoj organske proizvodnje. Ali, potencijali nisu dovoljni. Prioritet je napraviti dobar sistem koji će omogućiti da svi koji žele...

organsko povrće 2
Galenika

Naša zemlja ima ogromne potencijale za razvoj organske proizvodnje. Ali, potencijali nisu dovoljni. Prioritet je napraviti dobar sistem koji će omogućiti da svi koji žele da se bave ovom proizvodnjom u najkraćem roku počnu da proizvode.

organsko povrće 2

„U periodu od samo nekoliko godina mogli bismo da dupliramo organsku poljoprivrednu proizvodnju. U Srbiji je više od 400 hiljada hektara u parlogu, a oko 2000 sela je napušteno. To ne mora biti tako, ako sistemski razvijamo organsku proizvodnju. Austrija je pre ulaska u Evropsku uniju, za samo četiri godine, uspela da 16.000 proizvođača prevede u organsku proizvodnju“, kaže Nada Mišković, predsednik Nacionalne asocijacije za organsku poljoprivredu „Serbia organika“.

Neophodna je dalja edukacija proizvođača organske hrane. Posebno treba ulagati u obrazovanje mladih. Mišković smatra da oni mogu biti sjajni menadžeri koji će organizovati proizvođače i cikluse proizvodnje i pomoći im u plasmanu proizvoda. Veliki je pomak što je već tri godine srednjoškolcima omogućeno da uče o organskoj proizvodnji u okviru posebnog predmeta, a od prošle godine i o preradi organskih proizvoda.

organsko povrće

Od 2013. godine podsticaji za organsku proizvodnju su određeni Zakonom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Oni su 40% veći u odnosu na podsticaje koje mogu da ostvare proizvođači koji se bave konvencionalnom proizvodnjom, podseća savetnica za unapređenje razvoja organske proizvodnje u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, Jelena Milić.

Tržište je „gladno“ za proizvodima iz organske proizvodnje. Na inostranim tržištima najviše su traženi ratarski proizvodi, posebno soja. Na tržištu EU mogli bismo prodati i žitarice. Na domaćem tržištu, na specijalizovanim pijacama, najviše je organskog povrća i voća.

Proizvođači organskih proizvoda i oni koji će se baviti ovom proizvodnjom, moraju da razmišljaju o udruživanju. Povezivanjem u zadruge ili udruženja mogu povećati izvozne kapacitete.

Organska proizvodnja povezuje se sa multifunkcionalnim karakterom poljoprivrede i omogućava očuvanje sela, tradicije, izvorne kulture, starih zanata, razvoj seoskog turizma.

Podeli sa prijateljima:

Preporučeno

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Pročitajte još