„Organik bridž“ najveći prekogranični projekat u oblasti organske poljoprivrede

logo selenca organik logo

„Organik bridž“ je najveći projekat u oblasti organske proizvodnje u ovom delu Evrope. Forum sa više od 250 učesnika iz Srbije i nekoliko evropskih zemalja

„Organik bridž“ (Organic Bridge), najveći prekogranični projekat u oblasti organske poljoprivrede koji finansira Evropska unija, a realizuju partnerske organizacije u Srbiji i Hrvatskoj, biće predstavljen u Selenči, 29. septembra 2017. godine, na 11. forumu organske proizvodnje.

Forum sa više od 250 učesnika iz Srbije i nekoliko evropskih zemalja, organizuje Centar za organsku proizvodnju Selenča uz podršku Vlade AP Vojvodine,Vlade Kraljevine Švedske i Višegradskog fonda, u suorganizaciji Poljoprivrednog Univerziteta u Nitri, Evropske preduzetničke mreže u Srbiji i EU Info Point Novi Sad.

Projekat „Organik bridž“, vredan 550.000 evra, koji traje dve godine u okviru IPA prekograničnog programa Hrvatska – Srbija, realizuju Centar za organsku proizvodnju Selenča i organizacija Teras iz Subotice, kao i Grad Valpovo i agencija Tera Tehnopolis iz Hrvatske.

Uspostavljanje centra za ekološku proizvodnju, edukacije, savetovanja

Reč je o najvećem projektu u branši organske proizvodnje u ovom delu Evrope, a Evropska unija ga je podržala kako bi se kroz unapređenje te vrste poljoprivrede podstakle privredne i preduzetničke aktivnosti, razvilo tržište organskih proizvoda i poboljšao život u ruralnim sredinama.

Neke od aktivnosti ovog projekta su uspostavljanje centra za ekološku proizvodnju s edukacijsko- proizvodnim poligonima za proizvodnju i preradu voća i povrća, te edukacije i savetovanja proizvođača u cilju unapređenja proizvodnog procesa, uvođenja inovacija u preradu voća i povrća, unapređenje marketinga…

Nakon Selenče, “Organik bridž” biće predstavljen i u Hrvatskoj, u Šibeniku, 7. oktobra na “Evropskim danima saradnje” koje organizuje Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske.

Ova Agencija realizuje Intereg IPA program prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija za finansijsko razdoblje 2014 2020, koji obuhvata područje na kojem živi 2,3 miliona stanovnika.

“Organik bridž” će na “Evropskim danima saradnje” predstaviti direktorica Lokalne razvojne agencije Valpovo – Petrijevci Lidija Maurović Košćak i projektna menadžerka Centra za organsku proizvodnju Selenča Biljana Viduka.

selencaorganic@gmail.com

organiccentar.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede