Obuka za sertifikaciju organskih proizvoda za švajcarsko tržište. Prijava do 20.9.

kosnice i pcele na suncokretu
Obuka za sertifikaciju je besplatna, a broj mesta ograničen. Rok za prijavu je 20. septembar.
U okviru Sustainable and climate resilient sunflower value chain and corresponding innovative climate resilient production systems projekta Vojvođanski klaster organske poljoprivrede uz podršku Instituta za ratarstvo i povrtarstvo organizuje obuku za sertifikaciju organskih proizvoda za švajcarsko tržište.
obuka
Obuka će se održati 27. septembra 2022. godine u maloj sali Privredne komore Vojvodine sa početkom u 9 časova. Obuka je besplatna, a broj mesta ograničen. Rok za prijavu je 20. septembar na mejl: organskiklaster@gmail.com.

O projektu

Projekat Uspostavljanje Održivog lanca vrednosti i odgovarajućeg inovativnog sistema proizvodnje suncokreta u uslovima klimatskih promena koji realizuje Vojvođanski klaster organske poljoprivrede u saradnji sa Institutom za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu i kompanijom Halba iz Švajcarske. Predlog projekta je izabran u PPP pozivu (Public-Private Partnership ili Javno-privatno partnerstvo), raspisanog u okviru projekta OT4D (Organic trade for development), podržan je od strane Državnog sekretarijara za ekonomske poslove Švajcarske i organizacije Helvetas, a u konzorcijumu OT4D projekta su i IFOAM-Međunarodna organizacija za razvoj organske poljoprivrede i FiBL Institut za organsku poljoprivredu u Švajcarskoj.
Projekat se sastoji od dve komponente, prva se odnosi na iznalaženje održivog sistema proizvodnje konzumnog suncokreta u uslovima klimatskih promena i iznalaženja načina da se otvori put individualnim organkim proizvođačima za preradu i izvoz suncokreta, kroz bolju saradnju sa većim kompanijama i na taj način obezbede količine, kontinuitet i kvalitet koji zahteva Švajcarska kompanija Halba; dok se druga komponenta odnosi na postavljanje demo ogleda kod organskih proizvođača čiji cilj je prilagođavanje koncepta agrošumarstva našim klimatskim uslovima.
Za stručnu postavku i vođenje ogleda biće zadužen Institut za ratarstvo i povrtarstvo uz saradnju sa kompanijom Ecotop iz Švajcarske sa bogatim praktičnim iskustvom u oblasti agrošumarstva kako u Africi i Južnoj Americi, tako i u Evropi, s tim da se individualno pristupa svakom ogledu, izbor biljnih vrsta se prilagođava specifičnim uslovima i potrebama organskih proizvođača.
U okviru projekta organizuju se razne aktivnosti za članove VOK-a, od povezivanja sa Švajcarskim kompanijama Halba i Ecotop, proširenja tržišta, studijskih putovanja, obuka o BioSuisse standardu i drugih. Pratite novosti na sajtu i društvenim mrežama kako biste blagovremeno bili obavešteni o svim dešavanjima.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede