Međunarodni popis ptica vodenih staništa je počeo

patke divlje 1

Međunarodni popis ptica vodenih staništa do 30. januara.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) do 30. januara organizuje i sprovodi Međunarodni popis ptica vodenih staništa (International Waterbird Census – IWC). Popis je počeo 8. januara.

Ovo istraživanje započeto je davne 1966. godine i predstavlja jednu od najstarijih i najmasovnijih aktivnosti praćenja brojnosti divljih ptica na svetu.

„Zahvaljujući razgranatoj mreži članova, volontera i saradnika i ove godine ćemo se potruditi da obiđemo sva važna vodena staništa, beležimo i brojimo ptice, kao i stanje samih vodenih ekosistema“, kaže Marko Šćiban iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Posebna pažnja posvećena je obilasku tokova Dunava, Save, Tise, Zapadne Morave, Drine i ostalih većih reka u Srbiji. 

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pojedine lokalitete će obići u saradnji sa upravljačima zaštićenih područja i drugim institucijama koje se bave vodama i zaštitom prirode.

Kao i ranijih godina sa brodova, iz automobila ili u toku pešačenja brojaće se patke, guske, labudovi, gnjurci, ronci, čaplje, galebovi i ostale ptice koje borave na vodama ili uz njih.

Saznanja do kojih se dolazi kroz ovo istraživanje koriste se za preduzimanje konkretnih koraka u zaštiti populacija divljih ptica i vodenih staništa koja su značajna za očuvanje biodiverziteta i ostalih prirodnih resursa poput pijaće vode.

Podaci koje ornitolozi u Srbiji prikupe na kraju se objedinjuju i šalju u svetsku bazu podataka koju vodi organizacija Wetlands International.

Terenski obilasci za brojanje ptica i ovaj put biće iskorišćeni za dokumentovanje i prijavljivanje različitih oblika uništavanja ptica i prirode.

Zainteresovani koji žele da doprinesu zimskom popisu ptica za pojašnjenja i detaljna uputstva mogu da kontaktiraju rukovodioca popisa Marka Šćibana na imejl adresu: iwc@pticesrbije.rs.

Kako bi terenski rad bio olakšan pripremljena su dva elektronska priručnika na srpskom jeziku.

Svi volonteri prilikom rada na terenu treba da budu obazrivi i da paze na svoje zdravlje i bezbednost i poštuju preventivne mere u cilju smanjenja rizika nastanka i prenošenja virusa SARS-CoV-2 , poručuju iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede