Laste donose domaćinstvima 1.000 kg kukuruza i sadnice voća – Pravila takmičenja

laste

Ako u svom domaćinstvu imate laste možete učestvovati u takmičenju „Domaćinstvo koje su laste izabrale 2022“

Selo se ne može zamisliti bez njegovih živahnih vesnika proleća – seoskih lasta. Opstanak seoskih lasta zavisi od štala i okućnica vrednih domaćina i domaćica u kojima one svijaju gnezda i pronalaze insekte kojima se hrane.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kroz takmičenje „Domaćinstvo koje su laste izabrale“ podržava mala poljoprivredna domaćinstva koja se poljoprivredom bave na tradicionalan način. Domaćinstvo sa najviše gnezda seoskih lasta biće nagrađeno tonom kukuruza.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije nagradiće sve koji ispune uslove za učešće u takmičenju i oni će automatski učestvovati u izvlačenju „Srećno gnezdo“. Domaćinstvo koje ima najmanje jedno aktivno gnezdo seoskih lasta i bude imalo najviše sreće da bude izvučeno iz bubnja biće nagrađeno vaučerom za kupovinu sadnica voća po izboru u vrednosti od 12.000 RSD.

Pravila takmičenja

 • Da bi učestvovali na takmičenju učesnici moraju ove godine da poseduju najmanje jedno ili više aktivnih (zauzetih) gnezda seoskih lasta u svom domaćinstvu.
 • Učesnici moraju da prijave stvaran broj aktivnih gnezda seoskih lasta. Žiri će proveriti verodostojnost prijavljenog broja gnezda. Provera broja gnezda će se vršiti od domaćinstva sa najviše prijavljenih aktivnih gnezda. Kada žiri ustanovi koje domaćinstvo ima najveći broj gnezda domaćinstva sa manjim brojem se neće proveravati.
 • Nagrađuje se domaćinstvo sa područja Republike Srbije koje bude imalo najveći broj zauzetih gnezda seoskih lasta. Pod domaćinstvom se smatraju objekti u vlasništvu jedne porodice ili poljoprivrednog gazdinstva, a ne objekti zadruga, velikih poljoprivrednih kombinata i drugih preduzeća. Svaki učesnik može kandidovati samo jedno domaćinstvo. U slučaju da postoje dva ili više domaćinstva sa istim brojem aktivnih gnezda, o pobedniku će odlučiti žiri.
 • Nagrade:
  – Domaćinstvo koje su laste izabrale: 1.000 kg (1 tona) kukuruza.
  – Srećno gnezdo: vaučer za kupovinu sadnica voća po izboru u vrednosti od 12.000 RSD.
  VAŽNO: Zbog variranja cene kukuruza organizator zadržava pravo da glavna nagrada bude manja od 1.000 kilograma ukoliko dođe do rasta cena kukuruza u odnosu na dan 29.05.2022. godine.
 • Trajanje i datum zatvaranja takmičenja: broj gnezda mora biti prijavljen do 12. juna 2022. do kraja dana. Кonačni rezultati takmičenja biće objavljeni na stranici www.pticesrbije.rs do 19. juna 2022. i u sredstvima javnog informisanja. Pobednici konkursa će biti obavešteni o nagradama u posebnom imejlu ili telefonskim pozivom od strane Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.
 • Prijavljivanje se vrši putem prijavnog formulara koji možete popuniti >> OVDE << ili putem brojeva telefona 021/304-49-25 i 011/400-25-61. VAŽNO!: Prijava putem telefona je moguća radnim danom u periodu od 09:00 do 17:00 časova.
 • Žiri se sastoji od sledećih članova:
  Slobodan Knežević – koordinator programa „Proleće uživo“
  Đurđe Đuković – član Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije
  Nataša Jančić – koordinatorka takmičenja i predsednica žirija
 • Odluke žirija su konačne.
 • Učešćem na takmičenju znači da ste saglasni da Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije može koristiti vaše lične podatke (ime i prezime, adresu stanovanja, kontakt telefon i imejl).
 • Iz takmičenja se izuzimaju pobednici predhodnih takmičenja „Domaćinstvo koje su laste izabrale“, zaposleni u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i njihovi srodnici.

INFORMACIJE

Sve dodatne informacije možete dobiti slanjem upita na imejl proleceuzivo@pticesrbije.rs ili pozivom na brojeve telefona 021/304-49-25 i 011/400-25-61.

Takmičenje „Domaćinstvo koje su laste izabrale“ je organizovano od strane Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) u okviru programa „Proleće uživo“, uz podršku HeidelbergCement.

O lastama

Seoska laste je vrsta koja je svoj život vezala uz čoveka i lako je prepoznatljiva po svom dugom, račvastom repu. Taj rep, najčešće ćete videti naspram neba, u vazduhu, dok laste izvode strmoglave akrobacije, uz stalno, veselo ćeretanje. Kada je vidite kako stoji, što gotovo nikada nije na zemlji, primetićete lep plavkasti sjaj crnog peja na gornjoj strani njenog lakog tela. Čelo i grlo su joj kestenasto-mrki, a donja strana tela je beličasta.
Ono što možda najviše ushićuje ljude u vezi sa lastama, jesu njihove genzdilišne navike. Črvsto gnezdo, oblika četvrtine lopte, zalepljeno na vertikalni zid, prave od blata i svoje pljuvačke gotovo uvek u unutrašnjosti pomoćnih objektima domaćinstava. Čitavu zimu čovek gleda u prazno gnezdo, sve dok se u proleće par lasta ne vrati sa svojih dalekih afričkih zimovališta, prelazeći hiljade kilometara. U proleće iz gnezda vire 4 do 6 žutokljunaca koji pišteći čekaju roditelje, vešte insektolovce.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede