Kako formirati visoku kinesku leju u jesen

bašta

Pojam visoke leje se meša sa uzdignutim i ograđenim lejama i o tome puno pričamo na seminarima, piše u svom tekstu „Izrada visoke kineske leje u jesen“ Snežana Ognjenović.

Od Kine pa do naših geografskih prostora princip izrade i održavanja visoke leje je isti. Baštovan  mora strpljivo i neumorno skupljati ostatke biIjaka u povrtnjaku, voćnjaku i ukrasnom delu vrta: travu, lišće, ostatke stabljika i grančice. Kada se sve to pomeša sa humusom, baštenskom zemljom i kompostom, dobija se visoka leja.

o_038f7597be971135-1

Sem uštede u prostoru, njenim se podizanjem dobija i mogućnost rane setve i sadnje povrća, vremenski mnogo pre nego što to može da se izvede na klasičnim lejama, što je posebno važno u hladnijim klimatskim područjima. Zemlja u visokoj leji je za nekoliko stepeni toplija od okolnog zemljišta.

Uz prisustvo vlage, organski materijal se raspada i truli. To izaziva brzo razmnožavanje bakterija i drugih mikroorganizama, tako da se nakupljeni materijal pretvara u prvoklasno prirodno đubrivo.

Najpovoljniji smer za podizanje visoke leje je  sever – jug, a kasna jesen idealno vreme za njeno pravljenje. Do proleća će se organska materija razgraditi i leja će biti spremna za setvu.

Ukoliko se pravi neograđena leja,  njena širina ne treba da bude veća od 160 do 180 cm, kako bi oko nje  mogli raditi bez napora i penjanja. Dužinu određuju veličina prostora i količina organskog materijala koja jena raspolaganju za njeno pravljenje. Visina visoke leje je oko 60 do 70 cm. Najpre iskopati kanal dubine 25 cm tako što se ašovom pažljivo izvadi busen po busen trave i zemlje. Iskopanu zemlju pažljivo slagati u blizini jer će posle biti iskorišćena. U sredinu kanala prvo složiti usitnjeno granje, približno na širinu i u visinu oko 50 cm. Preko granja dolaze buseni trave od iskopane zemlje (trava se okreće prema dole), ili pokošena trava, slama ili slični biljni otpaci, u sloju ukupne debljine oko 15 cm. Preko toga položiti sloj zemlje debljine 10 cm, koju dobro treba rasporediti i nabiti lopatom.

Sad bi već trebao da se nazire oblik buduće leje. Sledi sloj pomešanog i dobro navlaženog lišća, a preko njega opet sloj zemlje (5 -10 cm), sa što više kišnih glista. Nakon toga dolazi sloj od najmanje 15 cm grubog komposta, a preko njega još jedan isto tako deblji stoj baštenske zemlje i prosejanog, dozrelog komposta.

Kad je leja dobila svoj konačan oblik, popraviti lopatom gde šta treba i na sredini udubiti kanal za zalivanje. Leju dobro natopiti vodom.

Više u priručniku Organska bašta – Snežana Ognjenović.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede