Javni poziv za inovacije u oblasti cirkularne ekonomije

dimnjak

Javni poziv za inovacije u oblasti cirkularne ekonomije otvoren je od 01. decembra 2020. godine do 01. februara 2021. godine

S ciljem podsticanja i ubrzavanja razvoja rešenja i poslovnih modela koji će praktično doprineti smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte GHG i ublažavanju klimatskih promena, Program Ujedinjenih nacija za razvoj-UNDP u Srbiji i Ministarstvo zaštite životne sredine, u saradnji sa Globalnim fondom za životnu sredinu-GEF otvorili su Javni poziv za inovacije u oblasti cirkularne ekonomije.

Poziv se odnosi na predloge inovativnih i isplativih projekata, poslovnih modela i tehničkih rešenja za smanjenje emisija GHG na nivou lokalnih zajednica primenom principa cirkularne ekonomije, koji istovremeno imaju potencijal da ostvare i druge društvene, ekonomske i ekološke koristi za zajednicu i građane.

Javni poziv za inovacije u oblasti cirkularne ekonomije otvoren je od 01. decembra 2020. godine do 01. februara 2021. godine, a na njega mogu da se prijave lokalne samouprave i javna komunalna preduzeća, privredni subjekti i organizacije civilnog društva registrovani u Republici Srbiji.

Autori predloga koje ekspertski žiri odabere kao najbolje prema kriterijumima ocenjivanja, dobiće mentorsku i drugu stručnu podršku u fazi Akceleracije, kako bi se njihove ideje razvile u zrele projekte i uspele da dobiju finansijska sredstva neophodna za sprovođenje u praksi.

Kako bi ispunila ciljeve pristupanja Evropskoj uniji i održala konkurentnost na međunarodnom tržištu Srbija treba da ubrza tranziciju ka cirkularnoj ekonomiji i niskougljeničnom razvoju. „Zelena agenda EU za zapadni Balkan“ pokrenuće mogućnosti za finansiranje zelenih preduzeća i projekata.

Ovaj poziv, između ostalog, ima za cilj da podrži industriju i poslovni sektor da povećaju svoje kapacitete za privlačenje takvih investicija.

Takođe, cirkularni poslovni modeli predstavljaju šansu za održivi oporavak poslovnog sektora, posebno malih i srednjih preduzeća, od posledica pandemije Kovida-19.

Ovo je prilika za preduzeća da planiraju nove, zelene poslovne poduhvate koji će im obezbediti održivost i otpornost na krize u budućnosti.

Ovaj javni poziv je deo pripremnog procesa za projekat „Smanjenje ugljeničnog otiska lokalnih zajednica primenom principa cirkularne ekonomije u Republici Srbiji“, čiji se početak očekuje u drugoj polovini 2021. godine.

Više detalja o načinu prijavljivanja na Poziv za inovacije u oblasti cirkularne ekonomije možete pronaći na klikom OVDE.

Foto: pixabay.com

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede