Globalni rast organskog sektora. Rast površina, proizvodnje i tržišta

organska pijaca

Povećanje površina pod organskom proizvodnjom, rast organskog tržišta. 

Najnoviji globalni podaci publikovani u statističkom godišnjaku o organskoj poljoprivredi „The World of Organic Agriculture 2018″ predstavljeni na sajmu BIOFAH od strane Istraživačkog Instituta za organsku poljoprivredu FiBL i IFOAM – Međunarodne federacije pokreta organske poljoprivrede, ukazuju na povećanje površina pod organskom proizvodnjom, kao i na rast organskog tržišta.

Više poljoprivrednika, više zemljišta i rastuće tržište

Vrednost organskog globalnog tržišta dostiglo je skoro 90 milijardi američkih dolara (više od 80 milijardi evra) što je za oko 10 milijradi više u odnosu na prethodnu godinu, preneo je portal serbiaorganica.info

Podaci pokazuju da 2,7 miliona organskih proizvođača proizvodnju organizuje na  57,8 miliona hektara organskog poljoprivrednog zemljišta. 

Globalno organsko tržište nastavlja da raste

Kompanija za istraživanje tržišta Ecovia Intelligence procenjuje da je globalno tržište organske hrane u 2016. godini dostiglo 89,7 milijardi američkih dolara (više od 80 milijardi evra).

Organsko tržište u Evropi nastavlja da raste. U 2016. godini poraslo je za 11,4 % i skoro dostigao 33,5 milijardi evra. Skoro sva glavna tržišta su  pokazala dvocifrenu stopu rasta. Francusko organsko tržište poraslo je za 22 %. Irsko za 21,8 % 

Sjedinjene Države su vodeće tržište sa 38,9 milijardi evra, a zatim slede Nemačka (9,5 milijardi evra), Francuska (6,7 milijardi evra) i Kina (5,9 milijardi evra). U 2016. godini, većina glavnih tržišta nastavila je da pokazuje dvocifrenu stopu rasta.

Najveći potrošači organskih proizvoda su Švajcarci

Najveća potrošnja po glavi stanovnika bila je u Švajcarskoj (274 evra), a Danska je imala najveći organski tržišni udeo (9,7 odsto ukupnog tržišta hrane).

Rastu površine pod organskom poljoprivredom

Sve je više organskog poljoprivrednog zemljišta. Površina se povećala za 15 % i iznosi skoro 58 miliona hektara što predstavlja rast od 7,5 miliona hektara što je najveći rast ikada zabeležen.

Australija je zemlja sa najvećom površinom pod organskom poljoprivrednom (27,2 miliona hektara), zatim Argentina (3 miliona hektara) i Kina (2,3 miliona hektara).

Skoro pola globalnog organskog poljoprivrednog zemljišta nalazi se u Okeaniji (27,3 miliona hektara), a sledi Evropa koja zauzima 23 % sa 13,5 miliona hektara i Latinska Amerika (12 %, 7,1 miliona hektara).

Deset posto ili više organskih poljoprivrednih površina je u petnaest zemalja što je novi rekord.

Zemlje sa najvećim udelom organskog  poljoprivrednog zemljišta  u odnosu na ukupne poljoprivredne površine su Lihtenštajn (37,7 %), Francuska Polinezija (31,3 %) i Samoa (22,4 %).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede