Glistenjak porodice Milenković bogatstvo za zemljište i biljke

Milan Milenković sa ćerkom Sandrom

Kada je pre nekoliko godina Milan Milenković obišao porodične rančeve u Švajcarskoj znao je da će po povratku u selo Dugi Del i njegova porodica organizovati proizvodnju na takav način.

Ranč porodice Milenković koji su nazvali „Jablan“ se nalazi na 800 metara nadmorske visine, udaljen samo 8 kilometara od centra Surdulice, u podnožju Čemernika, na obodu Vlasine.

Na imanju površine 3 ha 25 ari Milenkovići su zasnovali zasade kruške i lešnika. Od toga su 75 ari opredelili za uzgoj kalifornijskih glista. Kvalitetan glistenjak od 2013. godine koriste u svojim voćnjacima i povrtnjaku.

Potreba da žive i rade u zdravom okruženju i proizvode zdrave plodove podrazumevala je upotrebu glistenjaka.

Milan Milenkovic 1
Milan Milenković u svom voćnjaku

„U početku smo koristili sredstva za zaštitu bilja, „hemiju“, i to nam se nije svidelo. Kako i sami vodimo zdrav život, smatrali smo da i naše biljke mogu da žive u skladu sa prirodom. Kupili smo 50 kilograma kalifornijskih glista i počeli sa proizvodnjom glistenjaka. Proces proizvodnje glistenjaka traje pune 2 godine, pa smo ga u početku kupovali od drugih. Glistenjak smo u startu dodavali određenim biljkama, dok smo kod ostalih nastavili sa veštačkim đubrivima i 48 sati nakon tretiranja pesticidima prskali smo sve naše biljke rastvorom glistenjaka i vode u razmeri 1:10. Taj rastvor je delovao kao probiotik. Prvo što smo primetili je da nestaju vaši i buve a biljke su izgledale toliko sjajno kao da su nečim oprane“, prepričava svoje iskustvo Milenković.

Poslednje dve godine za zemljište i biljke koriste samo glistenjak koji proizvode na svom ranču.

glistenjak u kesama

U voćnjaku u proleće čim vreme dozvoli oko stabala skinu travu sa korenom i u prečniku oko 70 cm stave četiri litre glistenjaka. Pored toga, rastvorom glistenjaka i vode u razmeri 1:10 koji odstoji 24 časa (uz povremeno mešanje) procede i prskaju cela stabla.

„To radimo tri puta u toku godine, posle procvetavanja, onda kad su plodovi veličine lešnika, i kad oberemo plodove. Pored toga što glistenjak sadrži veliku količinu i pravilan balans mikroelemenata, u 1 cm 3 glistenjaka „Jablan“ nalazi se minimum 30.000.000 korisnih mikroorganizama, a baš oni su ti koji korenu biljke dopremaju sve potrebne minerale iz okolnog zemljišta. Iz godine u godinu dodavanjem nove količine glistenjaka povećava se količina himusa, tako da je koren biljke sve snažniji“, priča Milenković.

U narednom periodu proizvodnju glistenjaka će proširiti na čak hiljadu kvadratnih metara, te će tako obezbediti količine za prodaju svima koji žele kvalitetno organsko đubrivo.

Proizvodnja glistenjaka je vrlo jednostavna i za taj posao ne treba mnogo vremena, objašnjava domaćin. Potrebno je formirati nadzemni bazen od betonskih blokova, dasaka, pletene žice ili nečeg drugog, visine jednog metra. Širina i dužina bazena određuje se u zavisnosti od količine biljnog otpada koji se prikupi u toku godine.

glisetanjak bazeni

„Za sam početak proizvodnje poželjno je da na dnu bazena stavite 20 cm zrelog stajnjaka i ubacite kilogram glista po 1 m2. Na svakih 20 dana treba staviti sloj od maksimalno 10 cm biljnog otpada. Potrebno je da redovno obilno zalivate bio masu i da ta masa bude pokrivena slamom, kartonima ili nečim sličnim, da bi se vlaga duže zadržavala. Za godinu dana bazen će biti pun. Nakon toga najpre izvadite pored bazena neprerađeni površinski sloj od 20 cm u kome se nalaze i gliste. Zatim izvadite i preostalu masu a vratite onaj sloj od 20 cm nazad i ponovo sve iz početka za novu sezonu. Masu koju ste izvadili ostavite da odstoji još par meseci (najbolje je da prezimi) i nakon toga prosejete. Ono što ne prođe kroz sito ponovo vratite u bazen, a sve ostalo je glistenjak“, prepričava proces proizvodnje glistenjaka Milenković.

Od glistenjaka do rakije
Od glistenjaka do rakije

kruska vocnjak rakija

Iskustvo Milenkovića je da upotrebom glistenjaka u proizvodnji voća i povrća ostvaruju niz prednosti.

Sav biljni otpad pretvore u glistenjak a proizvodnja je jeftinija. Pošto prskanja glistenjakom obavljaju samo tri puta godišnje utrošak vremena za ove operacije je skraćen.

Na kraju, ali jednako važno, plodovi koje beru u svojim voćnjacima su prepoznatljivi po prirodnom ukusu i mirisu.

Glistenjak je visokokvalitetno prirodno organsko đubrivo

Glistenjak kalifornijskih glista je veoma kvalitetno prirodno đubrivo.

Tamno crne boje, mrvičaste strukture i bez ikakvog neprijatnog mirisa i ikakvih hemijskih dodataka. Može da se koristi kao osnovno organsko đubrivo, za spravljanje hranljivih supstrata za proizvodnju povrća, cveća i rasada voćki.

Bogat je humusom (min.  25 %), fosforom (do 2.400 mg/100 g), kalijumom (1.400 mg/100 g), kao i mnogim značajnim mikroelementima (cink, bakar, mangan, gvožđe), dok je siromašniji mineralnim azotom (1-1,7 %).

Sadrži i puno mikroorganizama. Za biljke to znači da će organska materija u zemljištu biti brže razgrađena.

Kalifornijske gliste

kalifornijske gliste

Gliste su prerađivači i razlagači organskih materija i indikatori plodnosti zemljišta. Kalifornijske gliste proizvode glistenjak, najfiniji i najkvalitetniji organski oplemenjivač zemljišta.

U toku 24 sata kalifornijske gliste pojedu isto toliko hrane koliko su teške. Mogu proizvesti 18-26 generacija godišnje za razliku od lokalnih glista koje mogu proizvesti tek 4-6 generacija. Žive u proseku 4-5 godina i pod određenim uslovima mogu proizvesti i do 1.300 potomaka godišnje.

Hrane se biljnim otpadom u zadnjoj fazi raspadanja. Mogu se hraniti bilo kojim organskim otpadom u kombinaciji sa stajnjakom, a to su otpaci voća i povrća, slame i lišća, organskim otpacima iz kuhinja, otpacima iz prehrambene industrije i slično.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede