Feromoni u zaštiti i 7 prednosti primene u voćnjacima

feromoni

Feromoni se koriste u cilju smanjenja broja tretmana u voćnjacima. Zbunjivači – ekološki prihvatljiv metod zaštite biljaka

U zavisnosti od godine i klimatskih uslova kao i pojave veće ili manje brojnosti štetočina i jače ili slabije pojave bolesti na jabuci, jedno je sigurno da je za dobijanje zdravog ploda potrebno tokom vegetacije uraditi od 17- 27 tretmana nekim od registrovanih preparata.

O metodama tehnike korišćenja feromona, prednostima i nedostacima i zbunjivačima piše Sanja Popović, savetodavac za zaštitu bilja PSSS Šabac.

Upotrebom feromona, sintetskih seksualnih hormona se može uticati na praćenje i ometanje parenja insekata, i može se uticati na smanjenje broja tretmana insekticidima. Feromoni – seksualni hormoni su materije koje obično ispuštaju ženke kako bi privukle mužjake. Neke vrste insekata osete feromon suprotnog pola na velikim udaljenostima. Kod insekata koji mogu biti štetni u jabuci to je obično oko 100 metara. Koristeći svojstva prirodnih feromona čovek je napravio sintetičke seksualne hormone.

U svetu su poznate tri metode korišćenja sintetičkih seksualnih hormona:

 • metod mamaka za izlov mužjaka, čiji je cilj sakupljanje što većeg broja mužjaka, čime se smanjuje mogućnost sparivanja i oplodnje ženki.
 • metod difuzije sintetičkih seksualnih mirisa u atmosferu sa ciljem zavaravanja mužjaka u nalaženju jedinki suprotnog pola.
 • metod mamaca za osmatranje populacije.

Kod nas su poznati i široko rasprostranjeni feromoni u vidu feromonskih klopki koje se koriste za praćenje dinamike pojave i brojnosti insekata. Bitno je da se feromonske klopke postave na vreme, na pravo mesto i da se redovno očitava brojnost insekata. Pravo vreme postavljanja feromona je pre očekivanog početka leta i može se odrediti na osnovu sume efektivnih temperatura.

lovna klopka u vocnjaku jabuke mala

Razvojem rezistentnosti kod insekata na insekticide, narastaju potrebe da se smanji njihova upotreba kao i povlačenje iz upotrebe perzistentnih insekticida širokog spektra delovanja te se stoga feromoni sve više koriste, ne samo za praćenje, već i za ometanje parenja insekata.

U tom slučaju se feromoni nekog insekta ispuštaju u voćnjak u velikim količinama i postaju dominantniji od prirodnih feromona. Usled zasićenja vazduha feromonom, insekti postaju dezorijentisani i ne mogu da pronađu suprotni pol. Ženke ostaju neoplođene, pa se smanjuje ili potpuno isključuje polaganje jaja i piljenje gusenica. Ometanje parenja je posebno značajno na mestima gde je populacija nekog insekta velika. Na tim mestima ometanje parenja ne treba da bude samostalna taktika nego još jedan alat u nizu strategija borbe protiv insekata.

Prednosti i nedostaci upotrebe feromona

Prednosti upotrebe feromona za ometanja parenja su:

 1. nema negativnog uticaj na zdravlje ljudi koji ga primenjuju, nema negativnog uticaja na zdravlje potrošača,
 2. nema uticaja na sredinu van voćnjaka u kome se primenjuje,
 3. nema rezidua,
 4. nema negativnog uticaja na životnu sredinu i podzemne vode,
 5. smanjuje se radna karenca, smanjuje se karenca (vreme od primene mere zaštite jabuke do berbe),
 6. smanjuje se pojava rezistentnosti na insekticide, velika selektivnost u odnosu na insekte koji se ne suzbijaju,
 7. pruža mogućnost za primenu drugih nepesticidnih mera suzbijanja štetočina (npr. prirodni neprijatelji).

Nedostaci primene ometanja parenja insekata upotrebom feromona su:

 1. visoka selektivnost je prednost ali istovremeno omogućava opstanak i umnožavanje nekih štetnih insekata koji su u sistemu primene insekticida bili od manjeg značaja. Npr. ako se ometa jabukin smotavac, smotavci pokožice ploda mogu postati dominantan problem u voćnjaku, zabeležen je i porast populacije krvave vaši, Dasineura mali i dr.,
 2. potreba za razvojem specijalizovanih uređaja za primenu,
 3. povećavaju cenu primene, cena feromona i uređaja za primenu ometanja parenja je obično viša nego kod upotrebe sintetičkih pesticida,
 4. ukoliko je visoka brojnost štetočine, ometanje se ne može koristiti samostalno, nego je potrebna i primena sintetičkih pesticida,
 5. uspešnost primene zavisi od veličine voćnjaka, obično je efikasnost zadovoljavajuća za voćnjake koji su veličine 2,5-5,0 hektara, voćnjak treba da je pravilnog oblika, ujednačene visine stabala, efikasnost ometanja parenja je nešto manja u rubnim redovima voćnjaka, zbog dolaska insekata sa susednih područja,
 6. praćenje brojnosti insekta kod koga se sprovodi ometanje parenja je otežano, jer feromonske klopke nemaju dovoljnu snagu da privuku ciljane insekte, pa je i ocena veličine populacije neprecizna. Taj problem se može prevazići upotrebom feromonskih klopki sa povećanom dozom feromona, praćenjem veličine populacije na susednim parcelama. Ocena efikasnosti radi se brojanjem procenta oštećenih na najmanje 1.000 plodova početkom jula i avgusta.

Tehnike primene feromona

Postoji više tehnika za primenu feromona u cilju ometanja parenja:

1. prskanje feromonima

Feromoni mogu biti formulisani kao mikrokapsule, gde se feromon ugrađuje u polimer čime se kontroliše doza, odnosno otpuštanje feromona. Oni se primenjuju klasičnim atomizerima. Dužina delovanja je 4-6 nedelja, nakon čega se tretman ponavlja. Treba znati da kiša koja padne neposredno nakon primene značajno smanjuje efikasnost, a preporučuje se upotreba okvašivača.

2. ručno postavljanje nosača feromona

Oni se sastoje od rezervoara koji ima membranu koja određuje jačinu otpuštanja feromona. Feromon impregniran u polimer se nalazi u vidu trake, zavojnice, užeta ili tube. Feromoni se postavljaju na naslone, žice ili na same voćke. Dužina delovanja je od 60-140 dana. Obično se primenjuju na početku sezone, kako bi smanjili parenje prve generacije, ali ponekad i duže. U zavisnosti od proizvođača, potrebno je postaviti od 12-1.500 nosača feromona po hektaru, što značajno poskupljuje primenu ovog tipa ometanja parenja.

Ostale metode primene feromona za ometanje parenja podrazumevaju primenu feromona u vidu: pahuljica, kapi koje se nanose na list ili posuda koje u određenim vremenskim razmacima ispuštaju feromone u vidu aerosola u voćnjak.

Zbunjivači – ekološki prihvatljiv metod zaštite biljaka

Za naše uslove svakako su najinteresantniji zbunjivači za jabukinog i breskvinog smotavca, pojedinačno ili kombinacija oba feromona u jednom. Zbunjivači se postavljaju najkasnije 1-2 nedelje pre početka leta leptira prve generacije u gornjem, senčenom delu stabla. Koncentracija feromona u krajnjim redovima može biti nedovoljna. U te redove, vodeći računa o pravcu duvanja dominantnih vetrova, treba postaviti dvostruko veći broj jedinica.

Primena seksualnog zbunjivanja protiv štetnih insekata je dopunska i alternativna mera zaštite. Uspešnija je ako je brojnost štetočina niska. Tehnologija zaštite treba da je ista u svim voćnjacima u bližoj okolini, obavezno je proređivanje plodova, monosortnost je prednost, izbor preparata i vreme hemijskih tretmana treba da su isti. Upotreba zbunjivača u zaštiti jabuke ima značajan udeo u troškovima zaštite. Ekološki je prihvatljiv metod jer smanjuje potrebe za hemijskom zaštitom i njihovu primenu u integralnoj i organskoj proizvodnji treba uzeti u obzir.

Izvor: PSSS

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede