Elektrana na biogas otvorena u Novom Miloševu

elektrana

Gasna elektrana na bazi biomase kompanije „Pepo Energy“ otvorena je u banatskom selu Novo Miloševo u opštini Novi Bečej.

Postrojenje snage 1,2 megavata proizvodiće struju iz obnovljivih izvora.

Projekat je vredan pet miliona evra, koje je za izgradnju ovog modernog objekta za proizvodnju električne energije obezbedila internacionalna energetska kompanija MET.

Ovo potpuno ekološko postrojenje kao primarni proizvod daje električnu energiju koju će preuzimati EPS, dok su sekundarni proizvodi visokokvalitetna organska đubriva i toplotna energija.

Na ovaj način biće omogućeno i to da prirodni gas bude pogonsko gorivo za poljoprivrednu mehanizaciju, umesto dizela.

Elektranu je otvorila potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike prof. dr Zorana Mihajlović.

Na otvaranju se prisutnima obratio i pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Ognjen Bjelić, koji je poručio da je ovaj projekat izuzetan primer investicije u održivu budućnost zajednice.

„Zadovoljstvo mi je da se nakon velikog talasa investicija u vetroelektrane na teritoriji Vojvodine, nastavilo i sa ulaganjem u elektrane koje koriste druge obnovljive izvore energije. Iako 1,2 megavata instalisane snage u elektrani koja je pred nama deluju skromno spram 400 megavata kapaciteta izgrađenih u prethodnih nekoliko godina na teritoriji Vojvodine, ova investicija je veoma značajna kako za lokalnu samoupravu, tako i za Pokrajinu i Republiku Srbiju. Zaposlenje više od 30 radnika i porezi koje ubira lokalna samouprava svakako su lako uočljiv značaj, dok će sakupljanje i upotreba žetvenih ostataka, umesto njihovog uobičajnog spaljivanja na njivama, predstavljati primetno poboljšanje kvaliteta životne sredine“, istakao je resorni sekretar Bjelić.

On je ovom prilikom istakao i to da je svaka novootvorena elektrana pokazatelj da se naša zemlja i dalje prepoznaje kao plodno tlo za nove investicije.

„Uz najavljeni, novi zakon o obnovljivim izvorima energije, možemo očekivati da će Vojvodina i dalje biti vodeći region Srbije po ukupno instalisanoj snazi novoizgrađenih energetskih objekata, koji energiju proizvode iz obnovljivih izvora. Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i ubuduće će, shodno nadležnostima, pomagati investitorima kako savetodavno, tako i ubrzanjem neophodnih procedura i činiće sponu između investitora i Ministarstva“, istakao je Bjelić u Novom Miloševu.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike prof. dr Zorana Mihajlović istakla je koliko su ovakvi projekti značajni za našu zemlju.

„Ovo je za Srbiju važno, jer pored 28 elektrana na biogas imamo još jednu i važno je da ih 73 gradimo danas u Srbiji. Sa oko 100 megavata kapaciteta, koji će biti instalisani u narednih godinu ili dve u elektranama na biogas u Srbiji, bićemo zemlja sa više energije iz takvih elektrana nego Slovenija, Hrvatska i Crna Gora zajedno“, rekla je Zorana Mihajlović.

Nakon što je postrojenje počelo da proizvodi prve kilovate, Mihajlovićeva je rekla da je u njega uloženo pet miliona evra, kao i da će zahvaljujući tome 30 ljudi imati posao.

„Ovo je poruka koju Vlada Srbije i Pokrajinska vlada šalju kada je reč o obnovljivim izvorima energije. Ova investicija pokazuje u kom smeru ćemo ići i to mnogo brže nego u prethodnom periodu“, naglasila je Mihajlovićeva.

Ona je zahvalila svim investitorima koji ulažu u oblast obnovljivih izvora energije pošto to znači, kako kaže, da veruju u našu državu i energetsku politiku. Istakla je da će zato ova godina u resoru energetike biti obeležena donošenjem novih zakona, strategija i akcionih planova.

Biogasna elektrana u Novom Miloševu izgrađena je za osam meseci uprkos pandemiji kovida 19 i u njenoj izgradnji učestvovalo je više od 150 radnika različitih profila.

Na otvaranju objekta u Novom Miloševu zvanicama su se obratili i predsednik Opštine Novi Bečej Saša Maksimović, direktor kompanije „Pepo Energy“ Srđan Bošnjaković i generalni direktor Grupe MET Bendžamin Lakatos.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede