Ekonaut: Konkurs za lokalne zajednice i edukaciju o baštovanstvu i lekovitom bilju

ekonaut

Konkurs Ekonaut-a za nekoliko lokalnih zajednica je otvoren do 20. maja a rezultati će biti objavljeni 1. juna.

Organizacija Ekonaut iz Beograda raspisala je konkurs za organizacije da se uključe u kreiranje idejnih rešenja za zaštitu i unapređenje zelenih urbanih površina, kao i poziv građanima da se priključe predavanjima i radionicama na temu baštovanstva i lekovitog bilja.

Nakon brojnih aktivnosti na zagovaranju baštenskih zajednica i edukaciji građana o vrtlarstvu sprovedenih tokom prošle godine, organizacija Ekonaut nastavlja sa aktivnostima koje imaju za cilj da učine urbanu sredinu zdravijom, a život u njoj kvalitetnijim.

U saradnji sa udruženjem Placemaking Western Balkans Ekonaut raspisuje poziv za udruženja i neformalne grupe građana aktivnih na oplemenjivanju ili očuvanju zelenih površina, da se prijave na konkurs kako bi zajednički kreirali idejna rešenja za zelene površine koje žele da unaprede i zaštite od investitorskog urbanizma. Na ovaj način, udruženja i grupe građana dobiće priliku da razmene znanja sa stručnjacima iz oblasti participativnog dizajna i pejzažnog uređenja.

Nekoliko lokalnih zajednica koje budu izabrane na konkursu prvo će proći kroz proces anketiranja, nakon čega će pohađati “placemaking” radionicu po metodologiji koji je razvila arh. Milena Ivković iz organizacije PWB. Cilj radionice je definisanje elemenata idejnog rešenja uređenja zelene površine koja je značajna za lokalnu zajednicu. U skladu sa rezultatima radionice, Ekonaut će izraditi idejno rešenje kao vizualizaciju potreba i želja lokalne zajednice u odabranom prostoru. Uslovi za prijavljivanje kao i formular, dostupni su na vebsajtu udruženja Ekonaut. Konkurs je otvoren do 20. maja a rezultati će biti objavljeni 1. juna.

Ekonaut uz edukativne programe približava proizvodnju hrane u gradovima

Sa osloncem u „zelenoj filozofiji“ koja nas podučava da se vodimo zakonitostima prirode i održivosti, organizacija Ekonaut želi da približi građanima mogućnost proizvodnje hrane u gradovima i prepoznavanja lekovitog bilja. Iz tog razloga i u ovoj sezoni organizovani su edukativni programi i to iz oblasti zasnivanja kućnog vrta, osnova baštovanstva i prepoznavanja i upotrebe lekovitog bilja.

Predavanje i radionicu “Kućni vrt” vodi inženjerka zaštite životne Ana Svilar, dok će pejzažni arhitekta Vladimir Milutinović polaznicima približiti osnove jestive hortikulture. Temom prepoznavanja i upotrebe lekovitog i samoniklog bilja baviće se naš poznati travar i novinar Momčilo Antonijević u okviru programa “Biljarnica”.

Ekonaut kroz svoje aktivnosti nastavlja da zagovara formiranje sistema gradskih baštenskih zajednica što je u mnogim svetskim gradovima prepoznato kao jedan od alata za razvoj i održivo upravljanje gradskim prostorima, ali i kao sredstvo za obezbeđivanje izvora hrane na lokalnom nivou i postizanje mikro klimatskih, socijalnih i ekonomskih benefita.

ekonaut urbane baste

Gradske baštenske zajednice su otvorene površine na kojima se pojedinci ili grupe bave uzgojem biljaka po sopstvenom izboru. Postoje u većini evropskih gradova i imaju brojne društveno korisne namene poput fizičke i socijalne rehabilitacije, mogućnosti za rad i zapošljavanje ekonomski ugroženijih slojeva stanovništva, animacije građana u trećem dobu i omogućavanja svim generacijama da se bave zdravim hobijima u oblasti hortikulture, vrtlarstva i povrtarstva. Ovakva mesta imaju i istorijsku i kulturnu vrednost i često postaju popularna izletišta sa dodatnim sadržajima i dostupnim izvorom zdrave hrane.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede