Deliblatska peščara očišćena, sakupljeno 5 tona smeća

deliblatska pescara

Deliblatska peščara čistija. Sakupljeno 5 tona smeća. Održana eko akcija udruženja Srbija moj dom

U nedelju 7. novembra održana je edukativna radionica „Budi deo prirode“ i velika eko akcija čišćenja Deliblatske peščare. U okviru projekta „Deliblatska peščara budućim generacijama“, a u organizaciji udruženja „Srbija moj dom“ čišćenje ove poslenje oaze obavljeno je u zapadnom delu Deliblatske peščare na potezu Volovske paše u bilizini naselja Leanka.

deliblatska pescara djubre

Divni ljudi, njih pedesetak svih uzrasta, vedrog duha sa nadom u bolje sutra okupljeni oko zajedničke ljubavi prema prirodi, životu i poslednjoj oazi, svojim vrednim radom učinili su da stanište tekunice, gorocveta, spetskog božura i mnogih drugih ugroženih biljnih i životinjskih vrsta u zapadnom delu Deliblatske peščare dobije novi sjaj. Tom prilikom odneto je 5 tona različitog otpada. Eko akciji odazvali su se ljudi dobre volje iz Beograda, Pančeva, Novog Sada, Vršca, Kovina, Alibunara i Dolova.

deliblatska pescara akcija

U Velikoj akciji čišćenja Deliblatske peščare svoj značajni doprinos pružilo je i društvo pčelara „Banatski pčelari“ iz Dolova, Vojvodine šume, ŠG Banat, Planinarsko-smučarsko društvo „Vršačka kula“ iz Vršca, Odred izviđača Crna roda, đaci iz OŠ „Aksentije Maksimović“ iz Dolova.

deliblatska pescara smece

Koordinator projekta, mast. inž. polj. Bojan Vojnov ovom prilikom je najavio i početak obeležavanja i opremanja eko staze „Staza stepskih božura“ na lokalitetu Volovske paše, kao i nastavku čišćenja zapadnog dela Deliblatske peščare.

Foto konkurs „Ja volim prirodu, a ti“

Takođe Vojnov je istakao da je u toku i foto konkurs „Ja volim prirodu, a ti“, koji je namenjem mladima uzrasta od 15 do 30 godina, a koji traje do 18. novembra, a najbolje fotografije iz oblasti zaštite životne sredine po završetku konkursa, po oceni stručnog žirija biće nagrađene. Svi zainteresovani za volontiranje na predstojećim akcijama mogu se informisati i prijaviti na zvanični mejl udruženja: srbijamojdom@gmail.com

Projekat Deliblatska peščara budućim generacijama sprovodi se pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite životne sredine, a i uz podršku kompanije Vetroelektrane Balkana, Vojvodina šuma, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančevo, MZ Dolovo, Doma kulture „25. maj“ Dolovo i OŠ „Aksentije Maksimović“ iz Dolova.

Deliblatska peščara budućim generacijama

Projekat Deliblatska peščara budućim generacijama ima za cilj unapređenje zaštite prirodnog dobra Specijalnog rezervata prirode Deliblatska peščara – lokalitet Volovske paše, smanjenjem nagativnih uticaja čoveka na prirodu, a kroz praktične aktivnosti, unapređenjem znanja i navika građana i korisnika ovog prirodnog dobra.

Specijalni rezervat prirode Deliblatska peščara predstavlja jednu od poslednjih oaza i utočišta velikog broja retkih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta od evropskog i svetskog značaja za očuvanjem. Kao takva odlikuje se visokim stepenom endemizma. Nekada pustinja, poznatija kao „Evropska Sahara“, a danas geomorfološki i ekološko biogeografski fenomen prirode i najveća kontinentalna peščaru u Evropi, svrstana je na preliminarnoj listi UNESKA od 2002. godine.

Lokalitet „Volovske paše“ predstavljaju deo SRP Deliblatska peščara i svrstane su u režim II (drugog) i III (trećeg) stepena zaštite. Ekološki značajnim područjem obuhvaćeni su međunarodno značajno područje za biljke-IPA, međunarodno i nacionalno značajno područje za ptice – IBA, kao i odabrano područje za dnevne leptire – PBA.

Zonom II i III stepena zaštite obuhvaćeni su prostori na kojima je radi očuvanja izvornih prirodnih vrednosti potrebno preduzimati posebne mere unapređivanja. Više od 50% površina u okviru zone režima zaštite II stepena nalazi se pod iskonskim peščarskim i stepskim travnim zajednicama i pašnjacima, najvrednijim staništima za očuvanje biološke raznovrsnosti čitave Panonske nizije, Evrope i sveta.

Među prirodnim retkostima ovih prostora nalaze se i globalno ugrožene vrste kao što su stepski soko, tekunica i slepo kuče, kao i značajan broj peščarskih i stepskih biljaka (peščarsko sminje, stepski božur, pančićev pelen, gorocvet itd za koje Deliblatska peščara predstavlja jedino ili jedno od retkih staništa na teritoriji Republike Srbije.

Projekat „Deliblatska peščara budućim generacijama“ sufinansiran je od strane Ministarstva zaštite životne, a koji se sprovodi u periodu od oktobra do februara sledeće godine.

Sve aktivnosti o projektu mogu se pratiti na stranici društevih mreža udruženja Srbija moj dom i Deliblatska pešara u smiraj dana https://www.facebook.com/deliblatskapescarausmirajdana

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede