Akcioni plan za brži razvoj organske proizvodnje u Vojvodini

organsko povrce 3

Akcioni plan za brži razvoj organske poljoprivrede je strateški dokument kojim se sagledava trenutno stanje na osnovu kojih se formiraju ciljevi i mere za njihovu primenu u narednih pet godina.

U toku je javna rasprava na Nacrt Akcionog plana razvoja organske poljoprivredne proizvodnje na teritoriji Vojvodina u periodu od 2020. do 2025. godine, dostupan na Internet strani Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, nosioca ovog projekta podržanog od strane Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

U izradu su bili uključeni stručnjaci Udruženja TERRA’S i Otvorenog univerziteta Subotica.

U pitanju je strateški dokument kojim se sagledava trenutno stanje na osnovu kojih se formiraju ciljevi i mere za njihovu primenu u narednih pet godina.

Stoga je urađeno anketno istraživanje organskih proizvođača u Vojvodini i u jednoj rečenici može se reći da se suočavaju sa velikim izazovima, ali da je većina odlučna da ostane u ovom poslu.

Dokaz tome je podatak da skoro njih 90 % smatra da naša pokrajina ima perspektivu za razvoj ovog vida proizvodnje, s obzirom na tradiciju u poljoprivredi, vredne ljude i uslovе za agro-eko-etno turizam.

Međutim, treba im podrška države sa sva tri nivoa, pa su neki od predloga da se formira zadruga i centralno otkupno mesto za celu Vojvodinu i tako im se pomogne u plasmanu robe.

Imaju različite ideje, a jedna od njih je uvođenje sistema vaučera za prodaju direktno na farmama i jaka marketing kampanja, posebno u promociji organskog znaka.

U početnoj fazi, kada se prelazi na organsku, anketirani su istakli da je najvažnija edukacija i savetodavstvo u čemu im najviše pomožu udruženja i poljoprivredne stručne službe. Zato su ovim planom dati predlozi za jačanje i održivost civilnog sektora i savetodavnih službi, bilo privatnih ili državnih.

Analizirana je i uloga civilnog sektora koji je odigrao najznačajniju ulogu u razvoju ove privredne grane.

Rezultat dvodecenijskog velikog angažovanja svih, posebno udruženja u periodu od 2000. godine kada je usvojen prvi Zakon o organskoj proizvodnji, je sledeći:

  • nešto više od 500 sertifikovanih operatera (odnosno oko 6.300 sa kooperantima koji su u sitemu grupne sertifikacije) od kojih je oko stotinu iz Vojvodine i
  • 0,60 % površina pod organskom proizvodnjom u odnosu na celokupno korišćeno poljoprivredno zemljište u Srbiji.

Ipak, ako se ne sagledava situacija samo iz ugla brojki, nedvosmisleno se može konstatovati da su udruženja građana, svojim aktivnostima pomogla farmerima, razvila svest potrošača i uticala na vidljiv razvoj organske proizvodnje ne samo u Vojvodini, već i u Srbiji.

S tim u vezi se očekuje nastavak njihove aktivne uloge i u implementaciji ovog akcionog plana.

Akcioni plan na internetu

Nacrt dokumenta može se preuzeti sa Internet strane Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu na: www.polj.uns.ac.rs/sr/node/2291, a primedbe i predloge proslediti na e-mail: akcioniplan@polj.edu.rs.

Preporučujemo: Koje biljke možemo koristiti kao sredstva za zaštitu biljaka i đubriva

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede