Dan mladog portugizera, koji organizuje vinarija “Mačkov podrum”,održaće se 19. novembra na Vinskom trgu u Irigu.
Tradicija se nastavlja, pa će trećeg vikenda u novembru biti svečano otvarene prve boce mladog vina.
Vinarija “Mačkov podrum” i njen osnivač Sava Jojić, godinama vraća portugizer na stolove domaćina. U slavu prvog vina ovogodišnje berbe grožđa, koga u narodu zovu „svatovac“, na trgu će se održati bogat program. Po tradiciji, ovom prilikom, svečano se otvara prvo bure sa mladim vinom, koje je pitko, lepršavo, nadahnjuje i opija.
Program Dana mladog Portugizera
Otvaranje 14. Mačkovog Dana portugizera biće u 17 časova, uz sremske doskočice i tamburašku bandu „Rumske lole“.
Proglašenje Viteza portugizera za 2021. godinu i otvaranje prvog bureta portugizera iz berbe 2021. godine planirano je u 17.20 časova.
Proglašenje najlepše pesme o vinu održaće se u Srpskoj čitaonici u Irigu u 18 časova, dok će u 18.30 časova biti predstavljen novi Zbornik pesama o vinu „Vino je pesma, pesma je vino“.
Organizatori su najavili i besplatnu degustaciju „svatovca“, a biće tu i suhomesnatih sremačkih delikatesa.
Mlada vina
Ideja da se piju sveža, mirisna crna vina, sa ukusima koji podsećaju na voće, nastala je u Francuskoj četrdesetih godina prošlog veka, ističe Petar Samardžija i dodaje:
„Studiju o tome kako ih dobiti posebnim postupkom vinifikacije (tzv. karbonska maceracija) razradio je profesor Mišel Franzi iz Narbona 1935. godine. Suština je u tome da se pospeši izlučivanje aromatičnih, bojenih i drugih materija karakterističnih za pojedinu sortu grožđa, tvari koje su skoncentrisane u pokožici bobice. Tako dobijeno mlado vino sadrži željenu svežinu, aromu jagode, trešnje, crne ribizle, maline i drugog voća, lepe i lake kiseline, manje tanina i oporosti. Delikatno je i intrigirajuće. Živahno, kao svaka mladost, jednom rečju: primamljivo.
Novu tehnologiju prihvatili su prvo u Božoleu. Mlado vino pilo se masovno u barovima i bistroima, prvo u samoj pokrajini, potom širom Francuske. Posle Drugog svetskog rata glas o njemu stigao je i do najudaljenijih krajeva naše planete, čak i u one u kojima nije bilo navike pijenja vina. S milion litara pre pedeset godina, proizvodnja božolea povećala se na sadašnjih 70 miliona buteljki. Vino koje je daleko od najboljeg postalo je jedan od asova francuskog vinarstva, pravi vinski mit.“