Priprema kombajna za žetvu – 10 postupaka za izbegavanje otkaza

kombajniranje zitaa

Priprema kombajna i eventualne popravke usmerene su ka izbegavanju otkaza kombajna u sezoni, smanjenju gubitaka…

Svi savremeni kombajni predviđeni su za žetvu strnih žita i drugih kultura. Pripremi i podešavanju kombajna za žetvu treba pristupiti s posebnom pažnjom, jer vreme žetve je ograničeno, a svako kašnjenje zbog kvarova produžava žetvu, povećava biološke gubitke, i dolazi do povećanja gubitaka u radu kombajna. Gubici nastaju i povećavaju se i zbog pogoršanja vremenskih uslova tokom žetve.

Ubiranje uljane repice i strnih žita će uskoro započeti. Oni koji dosad nisu kontrolisali stanje svojih žitnih kombajna neophodno je da to urade što pre. Imajte na umu da često, priprema kombajna, uzimajući u obzir defektažu i nabavku delova, traje duže nego sama žetva.

Priprema kombajna i eventualne popravke usmerene su ka izbegavanju otkaza kombajna u sezoni, smanjenju oštećenja zrna, smanjenju gubitaka, poboljšanju uslova rada kombajnera i izbegavanju neželjenih pojava u toku ubiranja useva. Osnovno pitanje pri kombajniranju useva je kako kombajn pripremiti da ima što manje gubitaka?

Svaki kombajn mora ima u radu određeni postotak gubitaka i oni se ne mogu u potpunosti izbeći. Podešavanjem radnih delova ti gubici se mogu svesti na razumnu, tehnički prihvatljivu mjeru. Priprema i podešavanje kombajna za žetvu mora biti obavljeno na vreme, jer samo tako je moguće ostvariti maksimalne učinke u žetvi.

Poljoprivredni proizvođači nemojte dozvoliti da ono što ste na svojim parcelama proizveli, loše izvedenim ubiranjem useva, delimično obezvredi vaš trud i rad. Najveći gubici u žetvi dešavaju se u kombajniranju soje. Zbog velikih gubitaka koji dostižu i do 20%, podešavanju kombajna treba posvetiti veliku pažnju. Nedostatak odgovarajućih kombajna – hedera i nepravilno podešavanje istih glavni su razlozi većih gubitaka naročito na neravnom zemljištu.

Priprema kombajna

Deset postupaka za izbegavanje otkaza kombajna u sezoni

 1. Obaviti predsezonski pregled. Da bi se izbegli otkazi vlasnik treba svoj kombajn da podvrgne rigoroznoj predsezonskoj  kontroli. Obavezno, podesiti i podmazati, ležajeve, lance i pregledati kaiševe.
 2. Koristiti uputstvo za rukovanje kombajnom. Uputstva za rukovanje sadrže neophodne detalje koje svaki kombajner mora znati i treba ih primeniti u konkretnim uslovima. Kako ih je teško sve zapamtiti neophodno je imati uputstvo i koristiti ga, a pred sezonu pažljivo pročitati, pregledati i podsetiti se na najznačajnija podešavanja.
 3. Proveriti da li je moguće podešavati i podesiti na uobičajene veličine brojeve obrtaja rotora, brzine kretanja cilindara, rastojanje bubnja i podbubnja i brzinu ventilatora. Takođe proveriti i podesiti sita u sekciji za čišćenje. Pregled i čišćenje obavljati svakodnevno.
 4. Održavati čiste površine ležajeva od prašine i biljnih ostataka. Proveriti curenja na hidrauličnim vodovima i one koji podmazuju turbinu turbo punjača.
 5. Za čišćenje koristite vazduh, a ne vodu. Vazduh pod visokim pritiskom je pogodnije sredstvo za čišćenje većine delova na kombajnu, čak i za spoljašnjnjost kombajna. Voda prodire u unutrašnjost i prouzrokuje koroziju.
 6. Pre kombajniranja prethodno osmotrite svoje parcele. Farmer bi trebao da izvrši pregled parcela i ustanovi veličinu useva, veličinu klasa, klipa, mahune, veličinu zrna, prisustvo korova, da li treba nešto menjati u podešavanju ili ne. Podešavanja završiti prema stanju useva u polju. Kako usev menja vlažnost tokom dana, neophodna su fina podešavanja. Ova podešavanja lakše je obaviti kod savremenijih kombajna, jer se to radi iz kabine putem merno regulacionih uređaja. U koje vreme će se vršiti podešavanja kod različitih sorti, hibrida kukuruza i suncokreta ili sorti soje može se ustanoviti pažljivim posmatranjem tokom rada.
 7. Tokom dana povremeno vršiti kontrolu kvaliteta ovršenog zrna. Ako kombajn oštećuje zrno, mogući su različiti uzroci koje onda treba otkloniti. Veliki broj obrtaja bubnja, mali razmak između bubnja i podbubnja, pohaban elevatorski lanac itd. Ako je elevatorski lanac pohaban to može dovesti do drugih otkaza i kvarova na kombajnu. Hranidbeni sto može takođe uzrokovati oštećenja na zrnu. Procenat oštećenog zrna ima trend rasta sa povećanjem obimne brzine bubnja tako i sa povećanjem brzine kretanja kombajna. Najsavremeniji kombajni istovremeno sa ubiranjem mere vlagu i visinu prinosa, a moguće je izvesti i mapiranje prinosa.
 8. Nemojte odlagati popravke. Ako znate da nešto lupa ili struže uradite opravku odmah, jer ćete kasnije zaboraviti, a to može izazvati veći kvar. Najbolje je remont početi odmah nakon sezone, potom mašinu konzervirati i ostaviti u hangar ili sl.
 9. U toku žetve budite spremni i na neprijatna iznenađenja. Održavajte telefonske kontakte ili imajte neke druge načine da zatražite pomoć i otklonite kvarove ako zatreba.
 10. Čišćenje pre skladištenja. Pre ostavljanja kombajna u garažu, za zimu, farmer mora detaljno da očisti kombajn, da skine akumulator i da ga ostavi na mesto gde ne smrzava.

Kontrola elemenata na kombajnu koju treba raditi svaki dan pre žetve:

 • STALNO Kontrolisati rad motora kombajna, jer od njega pogon dobijaju svi pokretni delovi koji učestvuju u vršidbi bilo direktno ili preko drugih prenosnika snage
 • Spirala hedera, (proveri pohabanost spirale, prste i funkcionalnost sigurnosne spojnice),
 • Kosa i pogon kose,
 • Akumulator (postaviti i očistiti)
 • Ležajevi (proveriti pohabanost, stanje),
 • Klima uređaj “Erkondišn“ (očistiti saće uređaja, proveriti da li je drenažna cev prikopčana na izvod),
 • Izvršiti podmazivanje svih mazalica koje je neophodno podmazivati.

Autor: Branislav Ogrizovic PSS Sombor

Foto: pixabay.com

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede