Uslovi uspevanja i gajenje vinke

cvece vinka 2

Vinka je biljka toplih predela, a njeno poreklo su Tropi. Veoma je adaptiabilna vrsta i odlično podnosi visoke letnje temperature.

Cvetanje započinje u aprilu i to traje do prvih mrazeva. Žiličasti korenov sistem je dobro razvijen i biljka je stabilnog rasta. Visina je u proseku 20 cm, ali novije sorte daju i druge osobine. Imaju blago polegli habitus, što omogućava i njenu drugačiju upotrebu.

Boje su u širokoj paleti tonova, od bele, roza, crvene, ljubičaste, pa do novih sorti privlačne kajsija boje.

Vinka padajuca bela

Vinka se može razmnožavati generativno i vegetativno. Setvu započinjemo januara meseca, što može biti i pomereno prema februaru, ali treba znati da će tada i cvetanje početi kasnije. Sejemo je u pripremljeni tresetni supstrat sa pH vrednosti od 5,5-6. Potrebno je blago pokrivanje nakon setve.

Ponik se pojavljuje za nedelju dana ako je temperatura u stakleniku 24-26°C.  Vinka traži optimalnu zemljišnu temperaturu, tako da ne treba da bude ispod 20°C. Relativna vlažnost vazduha mora biti oko 80%, a treba joj i dovoljno svetlosti. U odnosu na vlažnost zemljišta vrši se zalivanje.

Vinka traži više vazdušnu vlagu nego zemljišnu. Treba je smestiti na osunčane položaje. Odlično podnosi sadnju u slobodnom prostoru. Cveta do mrazeva. Otporna je na bolesti.

Pripremila: Olivera Gavrilović

psss.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede