Proizvodnja karanfila

red-carnations-72691 640

Savremeni način proizvodnje karanfila za komercijalne zasade je pomoću reznica uz pomoć fitohormona.

Ožiljene reznice, koje se dobiju za šest nedelja, sade se na stalno mesto u gotovu zemljišnu smešu.

 

Zemlja za konačnu sadnju karanfila se uvek ponovo priprema u gredicama visine 20-25 cm. Ona treba da je plodna, rastresita, sa rN  6,5-7 i da je sterilisana. Najbolja je peskovita ilovača sa dodatkom krupnozrnog treseta i zgorelog stajnjaka.

Sadnja se obavlja u lejama. Gustina sadnje u letnjem periodu je 44 kom/m², u proleće 40 kom/m², dok je u januarskoj sadnji gustina 32 kom/m². Ako se planira tempirana jednogodišnja proizvodnja, npr. za 8. mart, onda gustina sadnje može da bude i do 58 kom/m².

Karanfil se sadi u rano proleće da bi se brao pred Novu godinu, a posađen u junu bere se za 8. mart. Mreža se postavlja odmah posle sadnje, kako bi biljke pravilno urastale u nju. Kako biljka raste, postavljaju se novi horizontalni redovi mreže, da bi stabljika ostala prava.

Kod jednogodišnjeg zasada postavlja se pet nivoa, a kod dvogodišnjeg 7-8. Prvi nivo je na visini od 12 cm, drugi na 30 cm, a ostali na 20 cm jedan iznad drugog. Ovo je iz razloga što u stablu karanfila nema dovoljno mehaničkog tkiva koje bi držalo uspravno jako krupan i težak cvet.

Karanfil ne podnosi visoke temperature, kao ni veliko kolebanje. Optimalna tempetatura u daljem gajenju treba da bude 18-20ºC danju (najviše 25ºC), a 10-12ºC noću.

Treba obezbediti dobru ventilaciju zbog dotoka svežeg vazduha i da bi se smanjila relativna vlažnost.

Karanfil ne podnosi suvišak vlage u zemljištu, pa se zimi zaliva jednom u 3-4 nedelje, a leti na 7-10 dana. Najbolje je zalivanje natapanjem ili kap po kap, jer je zadržavanje vode na listovima i laticama jako štetno.

Karanfil traži punu svetlost, ali je leti potrebna zasena od 25% gustine mreže.

Obavezna mera je pinciranje – zakidanje vrhova, kako bi se podstaklo grananje i tako dobio veći broj cvetova po biljci ili da se odloži cvetanje.

Kada se pinciranje vrši u januaru – februaru, onda će biljke cvetati za tri i po meseca, a pri pinciranju od aprila do juna cvetaće posle tri meseca. Posle junskog pinciranja, cvetanje se odlaže za šest meseci, a pinciranjem od avgusta do oktobra, zbog skraćenja dana, cvetaće tek za osam meseci.

Prvo pinciranje se obavlja kada se mlade biljke dobro ukorene i poteraju izbojke. Tada se zakidaju tako da ostane deo sa 3-4 zgloba.

Drugim pinciranjem na biljci se ostavlja samo tri izbojka. Najviši vrh se skraćuje na polovinu, a druga dva isto, ali posle dve nedelje, čime se postiže razvijanje cvetova u različito vreme.

Treće pinciranje nije obavezno, ali se preporučuje radi dobijanja većeg broja cvetova.

Kod rane prolećne sadnje (mart-april) drugo zalamanje se primenjuje da bi se cvetanje odložilo od leta na jesen, kada je skuplji cvet. Tom prilikom zakida se vrh iznad petog do sedmog para listova. Ova i eventualna dalja zakidanja treba završiti najkasnije do  20. jula, jer biljke koje se zakidaju posle tog datuma neće doneti cvet u toj godini.

Pri gajenju karanfila obično se koristi zakidanje na „jedan i po” put.

Pod ovim pojmom podrazumeva se da se prilikom drugog pinciranja zakida samo jedan deo zasada posađenog u maju. Na ovaj način postiže se neprekidno cvetanje u zimskom periodu. Na jednom stablu treba da ostane samo jedan cvet, a svi bočni cvetni pupoljci se uklanjaju, i to obično 1-3 puta nedeljno. Posle berbe izbojak na bokoru treba da ostane visine 20 cm, jer će se iz njega razviti bar 5-6 novih cvetova. Obično se dobije oko 15 cvetova po biljci do kraja trogodišnje proizvodnje.

Prosečno se po 1 m² u prvoj godini dobije 100 cvetova, u drugoj 300, a u trećoj samo 150 cvetova.

Duže od tri godine nije rentabilno gajiti karanfil.

Najopasnija štetočina stakleničkog karanfila je crveni pauk, koji može da uništi zasad ako se brzo ne uništi. Ostale štetočine su tripsi, gusenice i lisne vaši, koje mogu da budu prenosioci mnogih vrsta virusa karanfila.

Autor: Dragomir Radić, dipl. inž. polj.

psss.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede