Muškatle su cvetni ukrasi balkona i vrtova – Sadnja i nega

muskatle

Muškatle ili pelargonije su zeljaste cvetnice poreklom iz Južne Afrike. Kod nas su ove biljke vrlo popularne zbog svog izgleda i raskošnih i krupnih cvetova. Od stajaćih do padajućih formi, očaravajućih boja cvetova ukrašavaju terase i vrtove.

Ubrajaju se u grupu saksijskih biljaka koje nisu zahtevne, ali neke greške u negovanju ne smemo napraviti.

muskatla ljubicasta

Muškatle vole svetla mesta, ali zaštićena od jakog podnevnog sunca. U slučaju da su izložene jakom suncu cvetovi mogu da izblede. Optimalne temperature za gajenje muškatli su 10-27 ºC. Na temperaturama iznad 30 ºC zaustavljaju rast.

Sadnja

Najčešće ih sadimo u saksije i žardinjere. Potrebno je da obezbedimo mešavinu zemlje. Muškatlama ne prija zbijen supstrat, već rastresit. Zato prilikom sadnje ne treba snažno pritiskati zemljište oko korena.

Poželjno je da se gaje u relativno manjim posudama, kako bi se tlo osušilo između zalivanja.

muskatla u saksiji

Zalivanje i prihrana

Nakon sadnje zalivati biljku vodom, a posle dve nedelje početi sa prihranom. I zalivanje i prihrana treba da budu umereni.

Treba im obezbediti dovoljno vlage, ali i voditi računa da supstrat ne bude previše vlažan jer to može prouzrokovati truljenje biljke. Važno je da posude u koje sadimo biljke na dnu imaju rupice kako bi suvišna voda otekla.

Pošto na listovima imaju dlačice, ne smeju se prihranjivati preko lista, što je pravilo za sve biljke sa takvim listovima. Prihranu obaviti đubrivima za muškatle ili cvetnice.

Muškatla može da prezimi

Ukoliko želite da ostavite muškatle za sledeće proleće potrebno je da pri kraju jeseni uklonite oštećene i uvele listove i skratite stablo na 20 cm. Obezbedite joj prostor za mirovanje u kom je temperatura 8-10 ºC. Na taj način ćete obezbediti da se biljka ne iscrpljuje stvaranjem tankih izdanaka.

Tokom zime zalivajte ih vodom tek jednom mesečno. Prihrana, naravno, nije potrebna.

Ako Vam se sviđaju verbene pročitajte kako da ih negujete

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede