Lale u saksijama

lukovice lala

Prelepe lale možete gajiti i u saksijama ili žardinjerama. One su baštensko cveće, ali možete uživati u bojama cvetova i pre nego „oboje“ naše bašte.

 

Najvažnije je odabrati zdrave, neoštećene, tvrde i krupnije lukovice. Najćešće se sade po tri lukovice u saksiju čiji je prečnik 12 cm. Ukoliko je posuda veća i broj lukovica treba povećati.

Lukovice treba posaditi u plodnu saksijsku zemlju tako da njihovi vrhovi budu u visini ivice saksije.

Vrlo je važno da saksije ostavite na tamnom, ne previše hladnom mestu (npr. podrum). Korisno je pokriti ih peskom ili hartijom. Do, otprilike, januara biljka će biti visine oko 10 cm. Kada osetite cvetni pupoljak to je znak da saksije treba da unesete u prostorije koje ne grejete. Zemlju u saksiji zalijete i ponovo prekrijete hartijom. Kada se klica sa cvetom dobro razvije, biljke možete uneti u toplu prostoriju. Uskoro će se pojaviti lepi cvetovi u kojima ćete, sigurno, uživati.

Zanimljivosti o lalama ili tulipanima

Rod tulipana obuhvata oko 100 divljih vrsta koje su naj rasprostranjenije oko Kaspijskog jezera, zatim oko Crnog mora, odakle se šire prema severu, da bi preko Male i Srednje Azije doprli sve do srednje Evrope.

Tulipan je dobio ime po turskoj reči tulipant, što znači „omot na glavi“, „turban“, zbog karakterističnog oblika cveta.

Tulipansko ludilo“ zahvatilo je Evropu početkom 17 veka.

Za tulipane se borilo, ginulo. Na njima se sticalo i gubilo veliko bogatstvo. Postali su čak i oblik sredstva za plaćanje i iz ruke u ruku prešlo je preko 10 miliona papirnih bonova za tulipane koji su donosiocu garantovali da u zamenu može da dobije lukovicu ili određeni broj lukovica. To je zabranjeno zakonom 1673 godine, pa je takva trgovina zamrla, ali Holandija je ostala snažno svetsko tržište za gajenje i dalji plasman tulipana.

PROČITAJTE I Kako negovati orhideju tokom zime

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede