Još nekoliko dana za prolećnu sadnju ruža

ruza 2

Volite ruže? Želeli biste da raskošni cvetovi krase Vašu baštu ili balkon?

Baštovani preporučuju jesenju sadnju ruža. Ali ako to niste uradili jesenas, možete sadnju obaviti u narednih nekoliko dana. U rasadnicima i cvećarama još možete kupiti zdrave i pripremljene sadnice.

 

Za ružu kažu da je kraljica cveća, pa kao takva traži pogodno mesto u bašti. To treba da bude položaj na kom ima dovoljno svetlosti (osunčanost najmanje tri sata u toku dana). Osim toga, za ruže birajte delove bašte gde je dobra provetrenost kako biste smanjili mogućnost povećane vlage vazduha, jer ona pogoduje razvoju gljiva.

Ruže najbolje uspevaju na neutralnom ili slabo kiselom zemljištu. Vole blago humusno, dobro oceđeno tlo. Odlično uspevaju na zemljištima koja se više godina đubre i prekopavaju radi gajenja povrća. Važno je da ruže ne sadite na mesta gde su ranije bile ruže.

Ukoliko želite da posadite više ruža ne zaboravite da im ostavite dovoljno prostora da „prikažu“ svoju lepotu. Zato mini ruže posadite na razmak 30×30 cm, čajevke na 60×60 cm, a penjačicama ostavite prostor od 100 do 200 cm.

Pre sadnje koren sadnice treba na par sati potopiti u kantu sa vodom. Rupa za sadnju treba da bude dovoljno duboka i široka, zavisno od veličine korena. Koren sadnice treba malo skratiti i obavezno, odseći oštećene delove. Pre sadnje u rupu sipajte vodu.

Ružu postavite u rupu tako da mesto kalemljenja bude na 3 do 4 cm ispod površine zemljišta, malo raširite i rasporedite korenje i zatrpajte zemljom koju ste prethodno izmešali sa kompostom (oko 1/3 komposta). Držite ružu u odgovarajućem položaju dok punite rupu i malo je protresite da bi se zemlja ravnomerno rasporedila između korenja.

Na koren nabacajte zemlju u nekoliko slojeva i svaki sloj pažljivo nagazite.

Na kraju ruži dajte dosta vode. Kad zemlja potpuno upije vodu, oko biljke nagrnite još malo zemlje koja služi kao zaštita od isušivanja i pomaže da se biljka primi.

Ako želite mini ružičnjak na balkonu, možete sadnice posaditi i u saksije. Za to su pogodne mini ruže.

Ne zaboravite da ružu treba posaditi u veću posudu, jer  je koren ove biljke razgranat. Sve ostalo vezano za sadnju isto je kao i da ih sadite u bašti.

I još nešto. Ako je Vaš balkon okrenut ka severu, umesto ruža izaberite neko drugo cveće.

U narednom periodu ruže treba štititi od bolesti i štetočina.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede