Cvetomati sve češće i u našim gradovima. Spoj korisnog i lepog

cvetomat 2

Cvetomati su česti u gradovima u zemljama u regionu. Od nedavno se i kod nas, doduše još sporadično, može koristiti ovakav aparat.

Od nedavno imamo priliku da kada nam hitno treba cveće za poklon ili neku drugu priliku, a cvećara je zatvorena, kupimo cvetni aranžman.

Šta je cvetomat i kako ga koristimo?

Kao na bankomatu, u cvetomatu je moguće u svako doba dana i noći, sedam dana u nedelji kupiti cveće u buketu ili saksiji, ili neki poklon, na primer igračku.

Cvećara „Daruši“ u Zrenjaninu jedna je od retkih u Srbiji koja ima cvetomat.

Leona Kamraš je mlada dama i najmlađi član porodice Kamraš koja se u Zrenjaninu prodajom i proizvodnjom sezonskog cveća bavi već tri generacije. Njen deda, Pal Daruši, otvorio je cvećaru pre skoro pedeset godina. Potom je posao preuzela Leonina majka Sonja, a sada sa novim idejama i iskustvom stečenim u inostranstvu Leona realizuje nove ideje.

Vratila se u Srbiju pre oko godinu dana. U Irskoj je stekla nemerljivo iskustvo radeći u cvećari čiji je vlasnik master cvećar koji je završio petogodišnju elitnu školu cvećarstva u Holandiji.

„Radila sam cvetne aranžmane za svečanosti i svadbe sa velikim klijentima i velikim brojem zvanica. Takvih događaja kod nas nema. Možete da zamislite kada su organizatori samo za ukrašavanje cvećem i cvetne aranžmane spremni da plate i 20 hiljada evra“, kaže Kamraš.

Cvetomati su korisni i ukrašavaju naše ulice

Leonino iskustvo i samouverenost donose novine u poslovanju cvećare. Sve je više zainteresovanih koji žele inovacije u cvetnim aranžmanima i sada nema granica, optimista je naša sagovornica. Osim što je unapređeno virtuelno predstavljanje cvećare i postavljanje cvetomata donosi pozitivne rezultate.

Predlog za cvetomat su dobili od jednog dobavljača koji ih je povezao sa čovekom koji je već napravio nekoliko cvetomata.

cvetomat

Za kupovinu prizvoda na cvetomatu koriste se papirne novčanice, ali treba voditi računa da ubačeni iznos bude tačan, jer aparat ne vraća kusur. Cena cveća je ista kao u cvećari.

„Dnevno proveramo stanje u cvetomatu koji ima klimu. Kada su dani bili topli nismo hteli da cveće dugo stoji u aparatu, pa smo neke pregrade punili plišanim igračkama. Zanimljivo je da su vrlo često mladići u toku noći kupovali i cveće i igračke i to je za mene neočekivano“, dodaje Kamraš.

U cvećari će biti još novina, ističe naša sagovornica i dodaje da će nastaviti na uređenju i unapređenju rada kako bi zadovoljili potrebe ljubitelja cveća.

Tekst objavljen u Poljoprivredniku

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede