Božur – Tehnologija proizvodnje, sadnja u 9. i 10. mesecu

bozur

Božur (Paeonia officinalis) je cvetnica koja ukrašava naše vrtove ili terase raznobojnim cvetovima koji šire prepoznatljive mirise.

Tehnologija proizvodnje

Božur je višegodišnja žbunasta, drvenasta i zeljasta biljka, koja se gaji zbog dekorativnih cvetova. Dobro uspeva na plodnom zemljištu slabo kisele reakcije i umerene vlage. Ov biljka je otporna na niske temperature i u našim klimatskim uslovima dobro prezimljava.

bozur beo

Obzirom da je božur višegodišnja biljka zemljište se mora dobro pripremiti pre sadnje dodavanjem organskih (stajnjak) i mineralnih đubriva. Za dobar rast dubokog korena koji će davati brojne i kvalitetne cvetove, treba pre osnovne obrade uneti 30 t/ha stajnjaka i 400-500 kg/ha NPK 8:16:24 i zaorati.

Božuri se razmnožavaju delenjem korena i sadnjom mladih reznica u dobro pripremljenu zemlju isključivo u jesen, od sredine septembra do sredine oktobra, sa posebnom pažnjom na dubinu sadnje. Mladi pupoljci se pokrivaju slojem zemlje od 3-5 cm. Razmak sadnje je 70×70 cm ili 50×70 cm.

bozur dekor

Mere nege zasada ove cvetnice se odnose na zaštitu od korova i bolesti kao i okopavanjene i unošenje od 150-200 kg/ha mineralnog đubriva NPK 15:15:15 kada biljke niknu. Posebna pažnja se biljkama poklanja u prvoj godini gajenja, gde se odstranjuju svi cvetni pupoljci kako bi se stimulisao rast nadzemnih i podzemnih vegetativnih organa. U drugoj godini se ostavljaju samo 1 do 2 cveta po biljci. U trećoj i narednim godinama odstranjuju se postrani izdanci i ostavljaju se 5-7 cvetova po biljci.

bozur krupno

Berba cvetova božura se obavlja u maju i junu, i u zavisnosti od sorte traje 2-5 nedelje. Cvetovi mogu da se čuvaju na temperaturi od 2-5 stepeni (u hladnjači) i do 14 dana.

Jorgovanka Vlajkovac, dipl. inženjer poljoprivrede
PSSS Požarevac

Još malo o božuru

Božur potiče iz Kine, a postoji preko trideset vrsta ove cvetnice.  Može da naraste do jednog metra. Voli plodno, drenirano zemljište. Cvetovi su veoma mirisni, a miris prepoznatljiv. Kao što ih ima u različitim bojama tako su i različitih mirisa. Neki cvetovi imaju slatkast miris, drugi mirišu na citruse ili začine. Dakle, i miris božura dolazi u veoma širokom rasponu.

Preporučujemo: O božićnoj zvezdi

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede