Anturijum, crvena tropska lepotica

anthurium

Ima oko 1000 vrsta iz roda Anthurium i sve vode poreklo iz tropskih šuma srednje i južne Amerike.

 

Kao cvetne vrste najviše se gaje A. andreanum i A. scherzerianum i njihovi hibridi, a kao lisno-dekorativna A. crystallinum. Zbog izuzetno dekorativnog jarko crveno obojenog i krupnog cveta, gaji se za rezani cvet i kao saksijska vrsta.

Kao pripadnik porodice kozlaca – Araceae, cvet je sastavljen iz klasa – spadiksa i priperka – spate.

anthurium 2

Spadiks je cvast oblika klasa ili uskog klipa, na kome se nalaze sitni muški i ženski cvetovi bele, žute ili crvene boje. Priperak je zapravo pravi ukras zbog koga se ceni ova biljka, jer je jarke crvene boje, krupan, srcast, voštan i vrlo dugo traje na biljci – i do šest nedelja, a u vazi 3-4 nedelje. U novije vreme ima sorata sa zelenim, belim, roze ili pegavim cvetovima.

Kao saksijska vrsta uglavnom se gaji A. scherzerianum, zato što bolje podnosi sobne uslove i naraste do 30 cm visine, a za rezani cvet se gaji A. andreanum, zato što ima krupniji cvet na dugačkoj dršci i dostiže visinu 60-90 cm. Cvetni pupoljak se javlja u pazuhu lista, pa sa svakim novim listom se razvija i novi cvet.

Ovo je zimzelena biljka, jer zadržava lišće i u vreme mirovanja. Kao tipično tropska vrsta, zahteva više temperature tokom vegetacije, 20-29 ºC, bez većih kolebanja, a zimi 16-18 ºC, nikako ispod 15 ºC. Isto tako, traži visoku vlažnost vazduha i povremeno orošavanje listova. Ne podnosi sušu ni prekomernu vlagu.

Leti se zaliva svaka 3-4 dana mekom odstajalom vodom, a zimi na 10-12 dana.

Za dobar razvoj traži puno svetlosti, ali ne direktno sunce. Podnosi i polusenku.

Zemljište treba da bude plodno, lako, rastresito, ocedno, blago kiselo sa rN 5,5-6,5. Najbolji je treset sa dodatkom mahovine, malo šumske ili baštenske zemlje i komposta.

Tokom vegetacije se prihranjuje dva puta mesečno organskim i vodotopivim đubrivima za cvetnice, obično sa odnosom NPK 1:1:1.

Anturijum se razmnožava semenom, deljenjem starijih bokora i bočnim izdancima sa sopstvenim korenom u proleće. Presađuje se svake druge ili treće godine u veću posudu sa dobrom drenažom, koja može da bude plitka zato što ova biljka ima plitak korenov sistem. Kada se radi o proizvodnji cveta, kod dobro odgajenog useva može da se očekuje 45-50 cvetova po 1 m², sa gustinom od 6-7 biljaka po 1 m². Cvetanje traje 5-6 meseci tokom toplijeg dela vegetacije.

Dragomir Radić, dipl. inž. polj.

psss.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede