Fito farmacija

LG Seeds

BioSens treći na takmičenju za primenu veštačke inteligencije u poljoprivredi

BioSensovo rešenje se temelji na razvoju meteoroloških indikatora i naprednih algoritama mašinskog učenja i veštačke inteligencije.

Novosadski institut BioSens ponovo se našao u svetskom vrhu kada je tim istraživača Instituta u Ostinu, SAD, osvojio treću nagradu na prestižnom takmičenju za primenu veštačke inteligencije u poljoprivredi „Izazov za useve“.

Ovo takmičenje svake godine organizuje kompanija Sindženta, jedan od svetskih lidera u razvoju semena i agrohemije, sa ciljem da inovativnim idejama iz IT sfere ubrza razvoj novih sorti i hibrida.

Ove godine je pred naučnike postavljen zahtev da na osnovu više od pola miliona podataka o vremenskim prilikama i prinosima, od gotovo 2.500 hibrida kukuruza odaberu one koji su otporni na sušu i visoke temperature.

BioSensovo rešenje spaja rezultate iz više naučnih oblasti i temelji se na razvoju meteoroloških indikatora i naprednih algoritama mašinskog učenja i veštačke inteligencije.

Tim koji čine Gordan Mimić, Sanja Brdar, Milica Brkić, Marko Panić, Oskar Marko i Vladimir Crnojević, osvojio je treće mesto, odmah iza nemačkog Instituta Fraunhofer i Državnog univerziteta Ajove, SAD.

Dr Gordan Mimić koji je u finalu predstavio rešenje BioSensa navodi da je ovo veoma važan rezultat ne samo za Institut, već i za celokupnu srpsku poljoprivredu.

„U poslednjih 7 godina smo imali čak tri suše, a ovaj trend klimatskih promena će se nastaviti i u narednom periodu. Na nama je da reagujemo najbolje što možemo i prilagodimo poljoprivrednu proizvodnju, a u tome nam pomažu visoke tehnologije poput veštačke inteligencije“, ističe Mimić.

Oznake:, , ,

Ostavi komentar

Predstavljamo

“Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar 2019” u prodaji

Novu knjigu "Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar", izdanje za 2019. godinu moguće je poručiti online ili preko narudžbenice, ili je podići lično ...
Detaljnije

Najave događaja

novi-sad-sajam

Porodični dan na Poljoprivrednom sajmu je sreda, 15. maj

Poljoprivredni sajam u Novom Sadu, najveća i najznačajnija smotra agrara u centralnoj i jugoistočnoj Evropi od 11. do 17. maja ...
Detaljnije