Fito farmacijaBioSens POBEDNIK na prestižnom 2018 Inspire Challenge takmičenju u Keniji

Prvo mesto za BioSens: digitalnim tehnologijama rešavaju problem gladi u Africi

Novosadski Institut BioSens osvojio je pobedničko mesto na prestižnom 2018 Inspire Challenge takmičenju u Keniji, svojim inovativnim rešenjem za smanjenje gladi u Africi. Među članovima žirija bili su prisutni i predstavnici Fondacije Bila Gejtsa i USAID-a, kao i najveći stručnjaci iz oblasti poljoprivrede. 
Novosadski Institut BioSens osvojio je pobedničko mesto na prestižnom takmičenju organizovanom u Keniji od strane CGIAR-a, globalne mreže istraživačkih centara.
 

Cilj takmičenja bio je da se razviju inovativne ICT tehnologije koje bi unapredile afričku poljoprivredu i konačno rešile problem nedostatka hrane koji pogađa ovaj kontinent.

Od 130 prijavljenih timova iz celog sveta, 12 je prošlo u finale, a samo 5 dobilo finansiranje da u narednih godinu dana realizuje svoju ideju. Među nagrađenim ekipama našao se Institut BioSens iz Novog Sada, koji je za ovu priliku sklopio strateško partnerstvo sa najvećim svetskim institutom za unapređenje sorti kukuruza i pšenice “CIMMYT” iz Meksika.

Ideja naučnika iz BioSensa, Oskara Marka, Sanje Brdar i Gordana Mimića, izazvala je veliko interesovanje, jer omogućuje povećanje prinosa samo na osnovu pametnog izbora semena, bez ikakvih dodatnih investicija u đubrivo, pesticide i mehanizaciju.

Danas na tržištu postoje hiljade sorti i hibrida, ali je veoma teško izabrati optimalne, za klimatske uslove i uslove zemljišta koji vladaju na njivi. Tako nešto je jedino moguće postići savremenim tehnikama mašinskog učenja i analitike velikih podataka, u kojima je BioSens među vodećima u svetu”, izjavio je jedan od učesnika takmičenja, Oskar Marko.
 


Ovo rešenje ima zaista veliki potencijal u Africi, gde su investicije u poljoprivrednu proizvodnju ograničene, a potreba za hranom velika”, naglašava Marko.

Finansiranje od 100.000 američkih dolara, koje će novosadski institut iskoristiti u narednih godinu dana kako bi razvio prototip rešenja, obezbedili su donatori među kojima se ističe Fondacija Bila i Melinde Gejts.

Nagrađeni timovi imaće priliku naredne godine da osvoje dodatna sredstva u iznosu od čak 250.000 USD i primene svoje rešenje na nivou cele Afrike.

 
 
 
 
 

Oznake:, ,

Ostavi komentar

Predstavljamo

“Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar 2018” u prodaji

"Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar 2018" - nova znanja, dostignuća, iskustva ...
Detaljnije

Najave događaja

Državni pčelarski sajam sa međunarodnim učešćem 9. i 10. februara 2019.

Državni pčelarski sajam važan i pčelarima i potrošačima pčelinjih proizvoda ...
Detaljnije