Otvoreni dan Digitalne farme i obuka za rad sa platformom AgroSens

Agrosens OBUKA

Otvoreni dan Digitalne farme o sondama za merenje elektromagnetne provodljivosti zemljišta.

Otvoreni dan Digitalne farme održaće se u petak 26. oktobra (10 časova) u mestu Krivaja, pored Bačke Topole.

Tema sedmog Otvorenog dana Digitalne farme je upotreba sondi za merenje elektromagnetne provodljivosti zemljišta i određivanje menadžment zona unutar parcele.

Unutar iste parcele, usled različitog kvaliteta zemljišta, prinos useva može da varira i do nekoliko puta.

Određivanje različitih karakteristika zemljišta omogućava bolje razumevanje potreba useva kako bi se ostavrio uravnotežen i optimizovan prinos na celoj njivi.

Elektromagnetna sonda smanjuje broj potrebnih laboratorijskih uzoraka

Uz pomoć elektromagnetne (EM) sonde meri se elektromagnetna provodljivost zemljišta koja zavisi od nekoliko faktora: hemijskog sastava zemljišta (prisustvo metala i mineralnih materija), mehaničkih svojstava i kompaktnosti i vlažnosti zemljišta. Na osnovu merenja EM sonde se određuju zone sa homogenim svojstvima zemljišta unutar njih.

Ova tehnika smanjuje broj potrebnih laboratorijskih uzoraka i time smanjuje cenu analize.   

Na osnovu ovakvih merenja određuju se takozvane menadžment zone koje ukazuju na različit potencijal zemljišta da ostvari prinos.

Analizom podataka dobijenih uz pomoć EM sonde, kao i drugih uređaja, poput senzora za mapiranje prinosa, dronova ili integracijom podataka sa satelitskih snimaka, dobijaju sa mape za varijabilnu setvu iđubrenje parcele, čime se ostvaruje značajna ušteda potrošnje semena i mineralnih đubriva.

Tokom Otvorenog dana, posetioci će imati priliku da saznaju na kom principu EM sonda vrši merenja, i na koji način proizvođači ove informacije mogu da iskoriste kako bi unapredili svoju proizvodnju i prinose.

Digitalna farma omogućuje svim poljoprivrednicima iz naše zemlje da besplatno i iz prve ruke nauče više o mogućnostima koje im pružaju digitalizacija i nove tehnologije, i to u svakom segmentu ratarske proizvodnje: od pripreme zemljišta, određivanja menadžemnt zona, preko setve, navodnjavanja, ishrane i zaštite bilja, pa do žetve i rаdova na pripremi naredne sezone.

PRIJAVE za posetu Digitalnoj farmi i za obuku AgroSens: https://goo.gl/forms/BG936kn627a5Km3j2  

OBUKA AGROSENS

U subotu 27. oktobra u 10 časova, na Institutu BioSens (dr Zorana Đinđića 1) biće održana poslednja obuka u ovoj sezoni za rad sa digitalnom platformom AgroSens.

Obuka je besplatna za sve polaznike.

Zvanična platforma Digitalne poljoprivrede Srbije AgroSens, kao virtuelni deo Digitalne farme, omogućava praćenje stanja useva i planiranje poljoprivrednih aktivnosti uz pomoć mobilnog telefona ili računara, na osnovu podataka prikupljenih sa satelita, dronova, robota, različitih senzora i meteo stanica.

Osnovni servisi platforme dostupni su besplatno na adresi www.AgroSens.rs, a platforma se redovno proširuje i novim servisima, kao što su usluge analize zemljišta, agronomskih saveta ili zakazivanja snimanja dronom.

Tokom obuke, polaznici će imati priliku da nauče kako da kreiraju korisnički nalog i počnu da koriste besplatne servise AgroSens platforme: rad sa parcelama, vođenje digitalne knjige polja, praćenje stanja useva uz pomoć satelitskih snimaka, upotreba kalkulatora za kalibraciju mašina, upotreba servisa za praćenje i analizu troškova, praćenje vremenskih uslova na lokaciji parcele, uvid u meteo podatke za poslednjih 7 dana, i dr.

SAZNAJTE VIŠE NA biosens.rs, agrosens.rs

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?