novi-sad-sajam

Porodični dan na Poljoprivrednom sajmu je sreda, 15. maj

Poljoprivredni sajam u Novom Sadu, najveća i najznačajnija smotra agrara u centralnoj i jugoistočnoj Evropi od 11. do 17. maja.

86. međunarodni poljoprivredni sajam okupiće sve značajne aktere agrobiznisa i predstavnike privrednih grana koje se naslanjaju na poljoprivredu, u ovom delu Evrope, ali i iz 60 zemalja, sa svih kontinenata. 

Izložba mehanizacije 

Izložba poljoprivredne mehanizacije ove godine biće još veća u odnosu na prethodne i biće organizovana na više od polovine izlagačkog prostora, najavljeno je na konferenciji za novinare održanoj na Novosadskom sajmu.

Poslovno udruženje uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije nastupa sa 20 članica. Pored njih, uz druge zastupnike i distributere koji posluju u našoj zemlji, poljoprivrednu mehanizaciju, mašine i opremu će predstaviti i firme iz Austrije, Hrvatske, Indije, Nemačke, Turske, Severne Makedonije, Slovenije i Španije. Prvi put će na Poljoprivrednom sajmu nastupiti Udruženje proizvođača i dilera poljoprivrednih mašina iz Rusije.  

Poljoprivrednici iz zemlje i iz regiona koji planiraju da kupe mehanizaciju čekaju sajamske dane, jer znaju da će na Poljoprivrednom sajmu biti niže cene.

Članice Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacija odobravaće popuste 2-10 %. Važiće za većinu priključnih mašina i pojedine modele traktora i kombajna. Olakšica pri kupovini biće i posebne kreditne linije koje se u saradnji sa finansijskim institucijama pripremaju za Sajam.

Pojedini izlagači će omogućiti i pogodnosti plaćanja u robi, a gotovo svi će u ponudi imati mehanizaciju koja ispunjava sve norme za konkurs preko IPARD programa.

Ove godine, među najskupljim eksponatima biće univerzalni kombajn marke „claas“ koji košta 514.000 evra, a posetioci će moći da ga vide na Almexovom štandu. 

Na Nacionalnoj izložbi stoke više od 1.600 životinja

Na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, koji će biti održan od 11. do 17. maja, uz podršku Republičkog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede biće organizovana najveća Nacionalna izložba stoke na Balkanu.

Posetioci će videti više od 1.600 životnja.

Goveda će biti izložena u Hali 12, a prvi put na Sajmu biće predstavljeno belgijsko plavo goveče. Kombinovana simentalska rasa, kao i mlečna rasa holštajn-frizijska biće i ove godine na Poljoprivrednom sajmu. Autohtona rasa, podolsko goveče, biće smeštena između hala 12 i 13.

Posetioci će moći da vide konje u Hali 15. Najzastupljeniji će biti lipicaneri, a biće i nonijusa, hrvatskih punokrvnjaka i šetland ponija.

Prijavljeno je više od 800 ovaca, od kojih će stručnom selekcijom biti odabrana polovina za izložbu na Sajmu. Najzastupljenija rasa koza  je sanska i alpino rasa, a  prvi put biće predstavljena srpska bela koza.

Na otvorenom prostoru i Hali 31, farme i individualni proizvođači predstaviće čiste i ukrštene rase svinja medju kojima su  landras, švedski jokšir, durok, pijetren, kao i autohtone rase mangulica, resavka i moravka. Ujedno, Sajam će biti prilika da se vidi nekonvencionalna stočarska proizvodnja.

Prvi put ove godine, na Izložbi genetskog potencijala predstaviće se autohtone rase u Srbiji. Vidno će biti istaknuta mesta na kojima će biti predstavljene životinje na Izložbi genetskog potencijala, odnosno u okviru dela sajmišta na kojem su izložene i ostale rase te vrste.

Porodični dan na Poljoprivrednom sajmu

Ove godine Porodični dan biće sreda, 15. maj.

Najveću manifestaciju u zemlji i regionu tog dana može da poseti cela porodica kupovinom ulaznicom za 600 dinara.

Redovna cena ulaznice iznosiće 600 dinara.

Za kolektivne posete, cena će biti 400 dinara.

Đaci i studenti, takođe u organizovanim posetama plaćaće 200 dinara, koliko će koštati i ulaznica za penzionere i decu od 7 do 12 godina.

Deca do sedam godina ne plaćaju ulaz. Radno vreme sajma biće od 9 do 19 sati.

Tokom porodičnog dana, na jednu ulaznicu mogu da uđu roditelji i deca do 16 godina.

Italija zemlja partner

Zemlja partner 86. međunarodnog poljoprivrednog sajma je Italija. To je sedmi uzastopni put da se Italija predstavlja kolektivnom izložbom  na najznačajnijoj poljoprivrednoj manifestaciji u regionu, i čak drugo u svojstvu Zemlje partnera.

 

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?

Kako, sa stanovišta proizvodnje kojom se bavite, ocenjujete 2019. godinu?
Close Menu