Fito farmacija

LG Seeds

Interventni otkup tovljenika – Spas za farmere!?

Predlog Unije poljoprivrednika: Otkup bi išao preko Republičke direkcije za robne rezerve, isključivo od poljoprivrednih gazdinstava i bez ograničenja količine tovljenika.

Unija poljoprivrednika, sa sedištem u Sremskoj Mitrovici, čeka odgovor iz Ministarstva trgovine povodom zahteva za interventni otkup tovljenika i zabranu uvoza mesa i živih svinja.

U Uniji, koja okuplja farmere iz dvadesetak opština, su zabrinuti za opstanak ove grane stočarstva, jer su cene tovljenika ispod ili na granici njihovih troškova proizvodnje.

Otkupna cena se kreće oko 130-140 din/kg, ali je opala i potražnja i sada klaničarima nude desetine hiljada komada.

Zbog viška tovljenika za dnevne potrebe i uvoza živih svinja i mesa, opala je potražnja i Unija predlaže da se interventno za potrebe Državnih robnih rezervi od malih farmera otkupi 50.000 tovljenika.

Iz Unije predlažu da cena za prvu klasu (95-110 kg) iznosi 180 din/kg, za drugu klasu (110-130 kg) 160 din/kg i za treću (130-160 kg) 140 din/kg.

Nastalu situaciju Zlatan Đurić, predsednik Unije, obrazlaže kao veliki ekonomski problem koji bez intervencije države ne može da se reši, a ostavlja velike posledice, jer se ovim poslom bavi više od 10.000 gazdinstava.

  • Otkup bi išao preko Republičke direkcije za robne rezerve, isključivo od poljoprivrednih gazdinstava i bez ograničenja količine tovljenika. U Srbiji postoji dovoljno hladnjača za čuvanje mesa, ali i za prerađevine. Uporedo sa interventnim otkupom trebalo bi doneti hitnu meru zabrane uvoza svinjskog mesa i živih svinja iz EU, sve dok imaju afričku kugu kod svinja. Na taj način bismo zaštitili svoj stočni fond i zdravstvenu bezbednost nacije – kaže Đurić.

Tokom 2015. godine, podsećaju u Uniji, država je sprovela interventni otkup 20.000 tovljenika, sa prosečnom cenom od 170 din/kg. Polovina ovog otkupa plaćena je kukuruzom iz Državnih robnih rezervi. Ako bi se država danas upustila u takav otkup, potrebno je da izdvoji oko 850 miliona dinara.

Fameri smatraju da imamo simboličan izvoz i da je uvoz svinjskog mesa i živih svinja zadao težak ekonomski udarac tovljačima i da se to može sprečiti zabranom, kao i da je to sada lakše sprovesti zbog pojave afričke kuge svinja u EU.

Godišnja potreba za svinjskim mesom u Srbiji se obezbeđuje klanjem oko 1,5 miliona tovljenika. Međutim, ova proizvodnja se, gotovo po pravilu, tokom godine kreće oko 2,5 miliona, što uz uvoz stvara višak u ponudi na domaćem tržištu.

Izvor: agroservis.rs

Oznake:, , , , ,

Ostavi komentar

Predstavljamo

“Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar 2019” u prodaji

Novu knjigu "Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar", izdanje za 2019. godinu moguće je poručiti online ili preko narudžbenice, ili je podići lično ...
Detaljnije

Najave događaja

Poljoprivredni sajam ove godine od 11. do 17. maja

Poljoprivredni sajam ove godine - izložbe, skupovi, edukacije, prezentacije, poslovni susreti, primena nauke u poljoprivredi ...
Detaljnije