prskalica u plasteniku

Koje biljke možemo koristiti kao đubriva i sredstva za zaštitu useva

Biljke su blagodarne. Neke od njih možemo koristiti za negu naših useva.

Odabrane biljke je potrebno pripremiti po recepturi i pažljivo primenjivati.

Priprema biljnih pesticida i đubriva

Kada na duže vreme potopimo biljke u vodu dolazi do vrenja i stvara se tečno đubrivo, odnosno zaštitno sredstvo.

Za pripremu đubriva i pesticida važi pravilo – 1 kg svežih biljaka na 10 l vode.

Koristiti drvene bačve ili slične drvene posude, a poslužiće i plastične posude ako se priprema manja količina sredstva. Nikako se ne koriste metalne posude, ističe Mihajlović Tanja Mihajlović, savetodavac Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije.

Možemo upotrebiti sveže i sušene biljke.

Pošto potopimo biljke pokrijemo posudu rupičastim poklopcem ili mrežicom, da bi vazduh nesmetano proticao.

Posuda treba da bude na toplom i sunčanom mestu i dalje od mesta stanovanja, da ne bi smetao neprijatan miris koji se razvija u toku vrenja. Da bismo izbegli neprijatne mirise možemo da dodamo manju količinu kamenog brašna, savetuje Mihajlović.

Tečnost u toku vrenja dosta će peniti i zbog toga posudu ne puniti do vrha vodom.

Vrenje traje oko tri nedelje. Za to vreme svakog dana tečnost dobro izmešamo. Posle tri nedelje tečnost će postati tamna. Tada prestaje vrenje i spremna je za upotrebu. Procedimo je i razredimo vodom u razmeri 1:10 i možemo da đubrimo zalivanjem.

Kopriva

Kopriva pripremljena na ovaj način koristi se za suzbijanje vaši koje napadaju lišće i istovremeno jača biljke i đubri ih. Ako koristimo suvu koprivu umesto sveže, količina je 200 gr na 10 l vode.

Pelin

Pelin možemo koristiti protiv rđe, grinja, gusenica i mrava.

U 10 l vode potopi se 300 gr svežih listova ili 30 gr suvih. Dovoljno je da pelin stoji 2-3 dana i ne treba razređivati.

Preslica

Preslicom možemo oterati crvenog pauka, zato što ona sadrži silicijumovu kiselinu.

Koristi se i u cilju suzbijanja bolesti plesni i rđe. U 10 l vode 1 kg sveže preslice ili 150 gr sušene da odstoji 12 sati.

Sledećeg dana prokuvati tečnost pola sata i ohladiti. Jedan litar ove tečnosti razrediti sa pet litara vode, procediti i prskati biljke.

Limunova kora

Limunovu koru možemo da koristimo u borbi protiv bele leptiraste vaši.

Jednim litrom ključale vode preliti koru od 4-6 limuna koju smo prethodno iseckali na kockice. Pokrijemo i ostavimo da se ohladi. Zatim procedimo i tretiramo biljke napadnute insektima. Ove vaši napadaju baštenske i kućne biljke pri čemu biljke slabe, vaši luče i mednu rosu koju naseljavaju gljivice čađavice.

Vratić

Vratić deluje protiv grinja, lisnog moljca, rđe na biljkama, plesni i pepelnice.

U 10 l vode potopiti 500 gr svežih listova, stabljika i cvetova ili 30 grama suvih biljaka. Kod ove tečnosti treba biti oprezan jer je otrovna za čoveka.

Sa vratićem zimi se prskaju biljke, a u toku vegetacije samo zemlja oko biljaka (voditi računa da tečnost ne dospe na biljke zbog otrovnosti).

Luk

Crni i beli luk mogu da spreče nastanak plesni. Koriste se kada se pojave grinje i plesan i u slučajevima kada lišće postane smeđe.

U 10 litara vode potopi se 500 gr naseckanog crnog i belog luka. Kada tečnost prestane da peni, razredi se desetostrukom količinom vode.

Prskamo sa ovim rastvorom zemlju oko biljaka.

Od kuvanih ljuski luka može se pripremiti i tečnost za prskanje protiv insekata.

Rabarbara

Rabarbaru možemo koristiti protiv moljaca koji se hrane lišćem.

Sa 6 litara prokuvane vode prelijemo 1 kg svežih listova rabarbare i ostavimo da odstoji 24 sata. Procedimo posle tog vremena i prskamo ili zalivamo biljke.

Nedostaci biljnih pesticida su kratko vreme delovanja i duži period početka delovanja, što iziskuje veći broj tretiranja, dodaje Mihajlović (PSSS). U nekim slučajevima potrebno je pažljivo rukovanje jer mogu izazvati trovanje ili alergijske reakcije (usled izlaganja većim koncentracijama u kratkom periodu npr. za vreme prskanja gajenih useva).

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?