Vreme je za zimski tretman voća registrovanim preparatima na bazi bakra i ulja

zimski tretman

Vreme je za zimski tretman voća uz temeljno „kupanje“ stabala uz što veći utrošak vode u cilju smanjenja infektivnog potencijala 

Visoke temperature u prethodnom periodu inicirale su kretanje vegetacije u zasadima voća, a prognozira se i nastavak ovakvog temperaturnog režima.

Trešnje, višnje i šljive se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze se u fazi od početak do kraj bubrenja lisnih pupoljaka.

Zimski tretman voća je veoma značajna preventivna mera kontrole velikog broja patogena i štetočina voćaka u vreme mirovanja i pred samo kretanje vegetacije. Brojni insekti, grinje, prouzrokovači biljnih bolesti prezimljavaju u voćnjacima i to najčešće: ispod kore drveta, na granama i grančicama, ispod ljuspica pupoljaka.

U cilju smanjenja infektivnog potencijala brojnih gljivičnih i bakterioznih oboljenja, kao i smanjenja brojnosti prezimljujućih formi štetočina, proizvođačima se preporučuje tretman kombinacijom registrovanih preparata na bazi bakra i mineralnih ulja.

Preporučuje se temeljno „kupanje“ stabala uz što veći utrošak vode. Treba voditi računa da sredstvo za zaštitu prodre do pazuha pupoljaka i svih mesta prezimljavanja patogena. Breskve i nektarine se nalaze u različitim fazama razvoja pupoljaka do pojave prvih listića. O merama zaštite u breskvicima, više na linku.

Napomena: Primena preparata na bazi bakra u koštičavom voću moguća je samo do početka pucanja pupoljaka, u suprotnom može doći do fitotoksije!

Izvor: PIS

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede