Zaštitimo zasade jabuke od prouzorkovača krastavosti plodova

zaštitimo

Zaštitimo zasade jabuke od prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke i pepelnice.

Na području Srbije zasadi jabuka se, u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta, nalaze u različitim fazama razvoja cvetnih pupoljaka.

Početkom ove nedelje registrovane su veoma niske temperature vazduha koje su dovele do izmrzavanja cvetnih pupoljaka u pojedinim zasadima jabuka.

Na automatskim meteorološkim stanicama koje se nalaze u jabučnjacima, najniže temperature su registrovane u ponedeljak u ranim jutarnjim časovima i na pojedinim lokalitetima su se kretale do – 6°C.

Iako su u pojedinim zasadima registrovane štete od izmrzavanja, u ovom trenutku je veoma važno zaštititi lisnu masu od najznačajnijeg patogena u proizvodnji jabuka u našim uslovima, od prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis).

U ovonedeljnoj laboratorijskoj analizi prezimelog lišća jabuke konstatovani su visoki procenti dozrelosti pseudotecija ove gljive koji se kreću i do 40%, navodi se u preporuci Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

Sa najavljenim padavinama prognozira se oslobađanje askospora i rizik od infekcija ovim patogenom.

S obzirom na trenutnu prognozu vremena, preporučuje se primena nekog od sledećih fungicida:

Mankogal 80, Dithane DG Neotec, Caiman, Prevent 80-WP (mankzeb) 0,25%.

Za zaštitu od prouzrokovača pepelnice

U zasadima sa osetljivim sortimentom na prouzrokovača pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha) preporuka zaštitara PIS-a je primena sledećeg fungicida:

Karathane Gold 350 EC (meptildinokap) 0,4-0,5 l/ha.

Foto: PIS

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede