Zaštita kukuruza i paprike od kukuruznog plamenca – Prag štetnosti 5-10% biljaka sa jajnim leglima

zastita kukuruza

U toku je polaganje jaja druge generacije kukuruznog plamenca. Zaštita kukuruza nakon utvrđivanja postojanja praga štetnosti

Od ove štetočine, najugroženiji su usevi semenskog kukuruza, kukuruza šećerca i paprike. Proizvođači merkantilnog kukuruza treba da imaju u vidu da se prinosi uvećavaju za oko 5% ukoliko se izvrše hemijske mere zaštite za suzbijanje kukuruznog plamenca. Takođe, suzbijanjem ove štetočine smanjuje se i rizik od pojave mikotoksina u zrnu kukuruza jer se sprečavaju oštećenja na klipovima i prodor gljiva prouzrokovača plesni.

Prag štetnosti za kukuruznog plamenca je 5% biljaka sa jajnim leglima kod semenskog kukuruza i kukuruza šećerca i 10% kod merkantilnog kukuruza.

zastita kukuruza Kukuruzni plamenac
Fotografija PIS

Proizvođačima kukuruza i paprike preporučuje se stalan pregled useva na prisustvo jajnih legala.

Video materijal o načinu pregleda useva kukuruza na prisustvo jajnih legala kukuruznog plamenca možete pogledati na Youtube kanalu PIS-a na linku.

Zaštita kukuruza kako bi se sprečilo ubušivanje larvi u klip i plod

Po postizanju pragova štetnosti i na početku piljenja larvi, u cilju sprečavanja ubušivanja larvi u klip odnosno plod paprike, preporučuje se primena nekog od sledećih insekticida:

tabela 1

U pojedinim usevima kukuruza i paprike registrovano je i prisustvo položenih jaja i larvi kukuruzne (pamukove) sovice. Navedeni preparati delovaće i na suzbijanje ove štetočine.

Prilikom primene hemijskih mera zaštite treba voditi računa o karenci primenjenih preparata.

Izvor: PIS

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede