Aktuelna zaštita zasada kruške od buve, breskve od prouzrokovača kovrdžavosti

zastita buva

Zaštita krušika od kruškine buve u najtoplijem delu dana kada je aktivnost insekta najveća. Tretirati pri mirnom vremenu bez vetra.

Na području Srbije, zasadi krušaka se nalaze u fazi mirovanja (BBCH 00).

U svim značajnim regijama gajenja krušaka u našoj zemlji registruje se prisustvo odraslih jedinki obične kruškine buve (Cacopsylla pyri) kao i položena jaja ove štetočine u voćnjacima. Nalazimo se na početku procesa polaganja jaja prezimljujuće generacije. Kako se za naredni period prognozira značajan porast temperature vazduha, očekuje se pojačana aktivnost ove štetočine, tj. intenziviranje polaganja jaja.

U narednim danima proizvođačima se preporučuje tretman zasada primenom mineralnih ulja: Galmin, Belo ulje EW u koncentraciji 3-4% ili Nitropol S u koncentraciji 1,3%, koji deluju tako da prikrivaju miris i boju stabala, te utiču na sprečavanje daljeg polaganja jaja kruškine buve na nabore grančica. Takođe, kao dodatak uljima, preporučuje se primena insekticida: Cipkord 20 EC, Ciprazor 20 EC, Crna mamba (cipermetrin) u koncentraciji 0,03%, sa ciljem suzbijanja imaga ove štetočine.

Preglede voćnjaka na prisustvo ove štetočine i sprovođenje samog tretmana treba obaviti u najtoplijem delu dana kada je aktivnost obične kruškine buve najveća.

kovrdzavost-lista-breskve

Zaštita bresaka i nektarina od prouzrokovača kovrdžavosti lista

Na području Srbije, zasadi bresaka i nektarina se još uvek nalaze u fazi mirovanja. Međutim, kod pojedinog sortimenta (Maj Fajer, Spring Time, Spring Gold, Rita Star i dr.) i to samo u Podunavskom regionu gde vegetacija svake godine kreće najranije (severni obronci Fruške gore okrenuti prema Dunavu, Smederevski region okrenut prema Dunavu i dr.), tokom vikenda se može očekivati početak bubrenja pupoljaka.

U fazi bubrenja pupoljaka i u vlažnim uslovima, može doći do ostvarenja infekcije prouzrokovačem kovrdžavosti lista breskve (Taphrina deformans).

Kako se za ponedeljak najavljuju padavine, preporuka je da se pregledaju rani zasadi u navedenim područjima gde najranije kreće vegetacija i ukoliko se ustanovi bubrenje pupoljaka, primeni neki od registrovanih preparata na bazi bakra:

Funguran OH (bakar-hidroksid) u koncentraciji 0,2-0,3% ili Kocide 2000 (bakar-hidroksid) u koncentraciji 0,25-0,35% ili Everest (bakar-hidroksid) u koncentraciji 0,6-0,8% ili Fungohem SC (bakar-hidroksid) u koncentraciji 1% ili Bakarni oksihlorid 50 (bakar-hidroksid) koncentraciji 0,75% ili Cuproxat (bakar-sulfat) u koncentraciji 0,25-0,35%.

Sprovođenje tretmana se preporučuje pre padavina, u najtoplijem delu dana po mirnom vremenu bez vetra.

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

Foto: PIS

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede