Претрага
Претрага

Zadovoljavajući prinos obezbeđuju njive bez korova

Proizvođači kukuruza u narednih nekoliko dana treba da obrate pažnju na adekvatnu zaštitu useva od korova. Tretiranje treba da izvrše preporučenim herbicidima i dozama, baždarenim...

Usev kukuruza maj
Galenika

Proizvođači kukuruza u narednih nekoliko dana treba da obrate pažnju na adekvatnu zaštitu useva od korova. Tretiranje treba da izvrše preporučenim herbicidima i dozama, baždarenim prskalicama.

Usev kukuruza maj

„Ukoliko je kukuruz posejan oko 5. aprila on je u fazi četvrtog ili petog lista, pa treba obaviti tretman protiv korova. Kako bi zaštita bila adekvatna poljoprivrednici treba da obrate pažnju na broj listova biljaka i da izbroje sve listove i na osnovu toga primene odgovarajući preparat“, podseća doktor Đorđe Jocković, savetnik za genetiku i oplemenjivanje biljaka Odeljenja za kukuruz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad.

dr Đorđe Jocković

Na poljima gde nije bilo poplava slika useva kukuruza je uobičajena. Sve do osmog, devetog lista jako je važno da biljke kukuruza imaju dovoljno vlage, hrane i da budu oslobođene od korova. Sada se opredeljuje kapacitet za rodnost, pa je važno da mere nege budu urađene na vreme, kaže Jocković.

Treba obaviti kultiviranje, više puta, i obezbediti da uvratine ostanu bez korova, jer se sa tih prostora korovi i štetni insekti premeštaju na gajene useve. Bilo bi dobro da ratari, ukoliko su u mogućnosti, primene i folijarno đubrivo.

„I ove godine se pokazalo da je dobro sejati seme tretirano insekticidima, obavezno ako kukuruz sejemo nakon pšenice. Oni ratari koji su to uradili sada imaju dobar sklop biljaka, jer nisu imali problema sa žičarima. Željeni broj biljaka po hektaru je glavna komponenta prinosa. Sve ostale agrotehničke mere ne mogu nadoknaditi loš sklop“, poručuje Jocković.

Nažalost, poljoprivrednici čije su njive poplavljene pretrpeli su veliku štetu. Na zemljištima gde to bude moguće, nakon prosušivanja, eventualno mogu obaviti setvu ranih hibrida (FAO 200), smatra Jocković.

Podeli sa prijateljima:

Preporučeno