U usevima uljane repice prisutne pipe. Sprečimo polaganje jaja

uljane repice pipe

U usevima uljane repice sprovesti mere zaštite po postizanju praga štetnosti (1 pipa na 5 biljaka) primenom nekog od registrovanih insekticida

Usevi uljane repice se, u zavisnosti od roka setve i primenjenih agrotehničkih mera, nalaze u fazi od razvoja listova do početak porasta stabla.

Vizuelnim pregledima useva registrovano je prisustvo male repičine pipe (Ceutorhynchus pallidactylus) i velike repičine pipe (Ceutorhynchus napi). Takođe, u lovnim klopkama (Merikovim sudovima) se registruju ulovi odraslih jedinki obe štetočine. Nivo prisustva repičinih pipa se razlikuje u zavisnosti od lokaliteta, faze razvoja uljane repice i blizine prošlogodišnjih repičišta.

Disekcijom ženki obe navedene štetočine utvrđeno je prisustvo jaja unutar njihovog tela što ukazuje na blizinu procesa polaganja jaja, koji se, uzimajući u obzir biologiju repičinih pipa i uslove koji trenutno vladaju u proizvodnji, očekuje u narednih nekoliko dana.

Sprečimo polaganje jaja u usevima uljane repice

Sada je veoma važno sprečiti polaganje jaja u stablo i lisne drške uljane repice, kako ne bi došlo do nastanka šteta u usevima.

Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje pregled repičišta na prisustvo repičinih pipa i sprovođenje mera zaštite po postizanju praga štetnosti (1 pipa na 5 biljaka) primenom nekog od registrovanih insekticida:

  • Fastac ME (alfa-cipermetrin)  0,2-0,3 l/ha ili
  • Grom (lambda-cihalotrin) 0,25 l/ha.

Zbog izraženih temperaturnih oscilacija i niskih jutarnjih temperatura, preglede useva na prisustvo pipa ali i  sprovođenje samog tretmana treba izvršiti u najtoplijem delu dana.

U ovom momentu, najugroženiji su usevi iz najranijih rokova setve, gde se registruje porast stabla te se u ovim usevima sprovođenje mera zaštite preporučuje u što kraćem roku.

Izvor: PIS

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede