U malinjacima prisutni simptomi pegavosti i sušenja izdanaka

smedja pegavost

U malinjacima, na  jednogodišnjim izdancima koji se ostavljaju za rod za sledeću godinu prisutni simptomi bolesti i sušenja.

Uočeno je prisustvo simptoma ljubičaste pegavosti izdanaka maline (Didymella applanata), sušenja izdanaka maline (Leptosphaeria coniothirium) i smeđe pegavosti lista maline (Sphaerulina rubi).

Zbog prisustva simptoma bolesti preporuka je da se jednogodišnji izdanci usprave i privremeno vežu kako bi se nastavio njihov normalan razvoj, sprečio razvoj bočnih pupoljaka i obezbedilo bolje provetravanje i priprema za zimsko mirovanje.

u malinjacima ljubicasta pegavost
Ljubičasta pegavost

Preporuka je da se sprovedu i hemijske mere zaštite sa ciljem smanjenja infektivnog potencijala navedenih patogena primenom nekog od registrovanih preparata na bazi bakra:

  • Cuprozin 35 WP (a.m. bakar-oksihlorid) u koncentraciji 0,35% ili
  • Everest (a.m. bakar- hidroksid) u koncentraciji 0,4% ili
  • Nordox 75 WG (a.m. bakar-oksid) u koncentraciji 0,2%.
Gala od malinine muve
Gala od malinine muve

Primena ovih mera doprinosi boljoj rodnosti malinjaka u narednoj godini, a za njihovo sprovođenje nije potrebno čekati opadanje lišća jer je taj period kod maline produžen. Preporuka je da se hemijski tretman sprovede po mirnom vremenu, sa većom količinom tečnosti, kako bi biljke bile pokrivene depozitom pesticida od osnove do vrha. Takođe, ukoliko se prilikom pregleda zasada uoče lastari sa galama od malinine muve galice (Lasioptera rubi) ovakve lastare treba orezati, izneti i iz zasada i spaliti.

Izvor teksta i fotografija: PIS

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede