U jabučnjacima larve smotavca i lisne vaši – Preporuke za aktuelnu zaštitu zasada

jabucnjaci

Početak piljenja larvi prve generacije jabukinog smotavca. U jabučnicima intenzivno prisustvo lisnih vaši. Saveti za zaštitu zasada

Zasadi jabuka se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze u fazi plodovi su dostigli dimenzije od 10 do 20 mm do drugo opadanje plodova.

U regionima Kragujevca, Požarevca i Zrenjanina u toku je početak piljenja larvi prve generacije jabukinog smotavca. U ostalim regionima početak piljenja larvi se očekuje u narednih nekoliko dana.

u jabucnjacima

U jabučnjacima se i dalje registruje intenzivno prisustvo lisnih vaši (zelene jabukine vaši, lisne vaši crvenih gala, brašnave vaši jabuke).

U cilju sprečavanja ubušivanja larvi u plodove i suzbijanja lisnih vaši, proizvođačima se u ovom momentu preporučuje primena sledeće kombinacije insekticida:

Coragen 20 SC u koncentraciji 0,016-0,2% + Closer 120 SC 200-400 ml/ha ili Teppeki/Afinito 0,08-0,14 kg/ha.

Fungicidima sprečiti pegavost i krastavost u jabučnjacima

Obilne padavine registrovane u proteklom danima u više navrata stvorile su povoljne uslove za ostvarenje infekcije prouzrokovačem čađave pegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke i dovele do spiranja prethodno nanetih fungicida. Imajući u vidu da se od ponedeljka najavljuje novi kišni talas, proizvođačima se u cilju zaštite jabuka preporučuje primena sledeće kombinacije fungicida:

Metod WG, Optimist, Merpan 80 WG, Captan 80 WG u koncentraciji 0,2-03% + Score 250 EC, Sekvenca, Sigura, Different 250 EC, Skoremore, Ambasador u koncentraciji 0,03%.

Navedeni sistemični fungicidi delovaće i na prouzrokovača pepelnice jabuke.

Izvor: PIS

OVDE saznajte sve preporuke Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede