Претрага
Претрага

Trulež plodova jabuke

Prouzrokovač truleži plodova jabuke je gljiva Monilinia fructigena. Gljiva prezimi u zaraženim trulim plodovima koji se smežuraju i vise u kruni voćaka (mumije) ili otpadnu na...

Voćnjak jabuke
Galenika

Prouzrokovač truleži plodova jabuke je gljiva Monilinia fructigena. Gljiva prezimi u zaraženim trulim plodovima koji se smežuraju i vise u kruni voćaka (mumije) ili otpadnu na zemlju. Kasno u proleće se na njima formiraju jastučići sa sporama.

jabuke pale u voćnjaku

Spore nošene vetrom i kišom dospevaju na plod, klijaju u miceliju koja prodire u plod preko rana i oštećenja. Rane nastaju dejstvom gljive prouzrokovača čađave krastavosti plodova, jabukinog smotavca, grada i dr. Bolest pređe sa zaraženog na zdrav plod na mestu dodirivanja. Gljiva se razvija u plodu, meso ploda postaje smeđe, trune i na površini ploda se formiraju spore koje šire zarazu dalje. Što su plodovi zreliji, to su podložniji moniliji.

Mere suzbijanja se sastoje, u prvom redu, od suzbijanja prouzrokovača čađave krastavosti plodova, jabukinog smotavca, ose i drugih štetočina koje oštećuju plodove.   

U rano proleće treba skinuti sa voćke i pokupiti sa zemlje suve plodove, a zemlju oko voćaka prekopati. Tokom vegetacije se preporučuje odstranjivanje trulih plodova (i onih sa zemlje) i mere borbe. U jesen ose oštećuju zrele plodove, pa se pred berbu monilija proširi.   

Skladište za jabuke mora da je što čistije, jer u njemu različite grinje sa ploda na plod prenose trulež i javlja se „crna trulež“, kod koje pokožica ploda pocrni, meso istrune, ali se na plodovima ne stvaraju jastučići sa sporama. Neophodno je da se plodovi u skladištu češće pregledaju i oboleli odstranjuju. Temperatura skladišta za jabuke mora da bude 2 do 3°C.

Hemijska zaštita:

Početak i kraj vegetacije – bakarni preparati.

Tokom vegetacije – Zato, Chorus, Mystic, Octave, Galofungin i drugi.

Autor: Milena Ćirić, dipl.inž.

psss.rs

 

Podeli sa prijateljima:

Preporučeno

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Pročitajte još