Претрага
Претрага

Tripsi na ranim sortama bresaka i nektarina

Tripsi prisutni na listovima i plodovima ranih sorti bresaka i nektarina. Na području Srbije, rane sorte bresaka i nektarina se nalaze u fazi obojavanje ploda...

Galenika

Tripsi prisutni na listovima i plodovima ranih sorti bresaka i nektarina.

Na području Srbije, rane sorte bresaka i nektarina se nalaze u fazi obojavanje ploda skoro završeno, dok se srednje i kasne sorte nalaze u fazama razvoja ploda, plod oko 50% do 70% krajnje veličine.

U pojedinim zasadima registruje se prisustvo tripsa (Thysanoptera) na listovima i plodovima.

Štete od tripsa nastaju usled ishrane larvi i odraslih jedinki kao i usled procesa polaganja jaja.

Na napadnutim plodovima dolazi do pojave simptoma oštećenja u vidu različitih nekroza i deformiteta.

Pored ovih direktnih šteta, tripsi mogu predstavljati i ograničavajući faktor prilikom izvoza našeg voća zbog karantinskog statusa koji imaju u nekim zemljama gde se izvozi naše voće.

Zbog ove činjenice posebnu pažnju na ove štetočine treba da obrate proizvođači čija je proizvodnja orijentisana ka izvozu.

Proizvođačima bresaka i nektarina se preporučuje pregled zasada i ukoliko se registruje prisustvo tripsa primena insekticida Exirel (cijantraniliprol) u koncentraciji 0,075 – 0,1% (karenca 7 dana).

Pogodni uslovi za nastajanje truleži

Uslovi u kojima se odvija proizvodnja, česte padavine i visoka vlaga, pogoduju razvoju gljiva prouzrokovača različitih vrsta truleži (Monilinia spp.). Infekcije ovim patogenima u fazama sazrevanja plodova najčešće se ostvaruju na mestima rana ili povreda.

U cilju zaštite plodova, u zasadima koji su u početnim fazama sazrevanja, preporučuje se primena nekog od registrovanih fungicida:

  • Signum (boskalid+piraklostrobin) u količini 0,562 – 0,75 kg/ha (karenca 7 dana) ili
  • Switch 62,5 WG (ciprodinil+fludioksonil) u količini 0,8 – 1 kg/ha (karenca 14 dana).

Prilikom primene hemijskih mera zaštite strogo treba voditi računa o karenci primenjenih preparata.

Izvor: PIS

Foto: pixabay.com

Podeli sa prijateljima:

Preporučeno