Obaviti zaštitu u usevima strnih žita registrovanim fungicidima – Preporuke

zastita strnih zita 1 e1682099916632

Ova vegetaciona sezona je veoma povoljna za razvoj patogena u usevima strnih žita. U usevima ječma je uočeno širenje simptoma pegavosti. 

Na području Vojvodine, u usevima pšenice gde se kasnilo sa prvim fungicidnim tretmanom i gde je on izostao, konstatovano je intenzivnije širenje simptoma bolesti, pogotovo žute lisne rđe.

Usevi ječma se na području Vojvodine nalaze u različitim fazama razvoja lista zastavičara. U vizuelnim pregledima useva je konstatovano prisustvo simptoma ramulariozne pegavosti, mrežaste pegavosti, sočivaste pegavosti i pepelnice. Konstatovano je širenje simptoma pegavosti ka gornjim listovima, naročito ramulariozne pegavosti. Za sprečavanje širenja simptoma ovog, ali i drugih obolenja, preporučuje se primena fungicida na bazi triazola.

Usevi pšenice se na području Vojvodine nalaze u fazi od drugog do trećeg kolenca. Na usevima gde nisu na vreme sprovedene hemijske mere zaštite i kod osetljivog sortimenta, konstatovano je širenje simptoma žute lisne rđe. Pored ovih simptoma, u usevima se registruju i simptomi lisne rđe, sive pegavosti lista, pepelnice i žuto-mrke pegavosti.

Proizvođačima koji su sproveli hemijske mere zaštite u drugoj polovini marta, prema preporuci od 13.3.2023, preporučuje se ponovni pregled useva na prisustvo simptoma bolesti. Po potvrdi prisustva simptoma na preko 10% biljaka, preporuka je primena registrovanih fungicida.

Na području centralne i južne Srbije, usevi ozimih strnina su u slabijim fazama razvoja i na njima je uočen manji procenat zaraženih biljaka sa patogenima. Međutim, epidemijski pragovi štetnosti su postignuti na većini regiona te se predlaže pregled preporuka po regionima na linku za ječam i na linku za pšenicu.

Izvor: PIS

Saznajte više o đubrenju pšenice

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede