Rđasta grinja na koštičavom voću

Aculus schlechtendali rdjasta grinja
Pojava rđaste grinje Aculus schlechtendali
Aculus schlechtendali rdjasta grinja
U pojedinim zasadima koštičavog voća (višnje) tokom maja registrovana jepojavarđaste grinje Aculus schlechtendali. U jačem intenzitetu zabeleženo je njeno prisustvo na jednogodišnjim sadnicama u rasadniku i mladjim stablima u zasadima višnje.

Simptomi i štetnost:Uočava se rdjasta, bronzasta boja naličja listova, koji se uvijaju ka unutrašnjosti. Smanjen je proces fotosinteze, što za posledicu ima zastoj u vegetaciji, plodovi postaju sitniji, a lišće može pre završetka vegetacije otpasti. Prevremeno opadanje lišća može prouzrokovati sušenje jednogodišnjih sadnica u rasadniku. Ukoliko dodje do retrovegetacije, voćka nepripremljena ulazi u zimski period, zbog čega postaje osetljivija na niske temperature.
 
Životni ciklus:Rdjasta grinjaima veći broj generacija. Prezimljavaju odrasle ženke između ljuspica pupoljaka. U vreme bubrenja pupoljaka grinje postaju aktivne. Ženka polaže 20 do 50 jaja na listove. Tokom cvetanja se mogu naći i na čašici ploda. Ciklus razvića jedne generacije završava se za desetak dana. Ženke letnjih formi polažu i do 100 jaja. Tokom avgusta se javljaju ženke koje idu na prezimljavanje.
Suzbijanje: Hemijska zaštita se ređe sprovodi jer prirodni neprijatelji mogu regulisati brojnost štetočine. Ukoliko se uoči pojava rđaste, bronzaste boje listova, potrebno je izvršiti hemijsko tretiranje insekticidima (akaricidima). Ukoliko se tretiraju zasadi u rodu  potrebno je voditi računa o karenci. Poslednji rok primene  preparata je 14 dana pred berbu. Od akaricida mogu se primeniti preparati na bazi a.m. abamektina:VERTIMEC 018 EC, KRAFT 1,8  EW,ABASTATEu koncentraciji 0,1%, sa dva tretmana u intervalu od 5 do 7 dana. Ovi insekticidi mogu prodreti kroz kutikulu lista, zbog čega dobro deluju na fitofagne grinje koje se hrane iz ćelija epidermisa kao što je A. schlechtendali  i dr.
Mr Gordana Jovanović
www.psss.rs

Foto: pisvojvodina.com
 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede