Mere zaštite od puževa moraju se preduzeti pre nego što biljke (listovi, glavice, stabljike…) budu naseljene puževima ili tretiranjem još sasvim mladih biljaka.
Kod već razvijenih, formiranih biljaka, primenjena sredstva ne mogu naškoditi puževima koji su dobro zaklonjeni između listova kupusa, salate i slično. S obzirom na to da su puževi aktivni i na niskoj temperaturi (+4°C) treba ih uskoro očekivati. I inače, proleće se odlikuje veoma povoljnim, praktično optimalnim, uslovima.
Puževi su naročito značajni u vlažnim područjima, vlažnim periodima godine i vlažnim godinama. Pažnju treba usmeriti na ove činjenice, jer su biljke tada u početnim fazama svog razvitka i puževi ih vrlo lako i potpuno unište. Puževi napadaju biljke u svim fazama uzrasta, ali su za kulture posebno važni u fazi klijanja, nicanja i prvog porasta.
Izraziti su polifagi (svaštojedi). Hrane se nežnim, sočnim tkivima velikog broja biljki (nabubrelim pupoljcima, listom, stabljikom, plodovima, podzemnim korenasto-krtolastim plodovima). Tako uzrokuju oštećenja i uništavaju napadnute delove i cele biljke. Uz direktne, na napadnutim biljkama, nastaju i posredne štete, jer oštećena mesta naseljavaju patogeni mikroorganizmi koji prouzrokuju truleži.
Puževi su noćne životinje. Danju su aktivni samo tokom oblačnih i kišnih, vlažnih dana. Zato se retko zapažaju, a njihova oštećenja često pripisuju drugim vrstama štetočina i drugim faktorima. Oštećenja od puževa, međutim, lako se daju prepoznati po manjim ili većim perforacijama na listu, udubljenjima na stabljikama i plodovima, sluzavom tragu.
Puževi se suzbijaju preparatima-limacidima. Limacidi se većinom proizvode u obliku zatrovanih mamaca, koji se rasturaju predveče po površini zemljišta, oko biljaka, u redovima gajenih biljaka… Na manjim površinama povrtnjaka, jagodnjaka, cveća, staklenika, plastenika, u okućnicama i vrtnim zasadima uz stambene i druge objekte, prvenstveno protiv sitnih puževa golaća, vrlo uspešno se mogu primeniti lovne posude sa pivom. U ostavama i podrumima, u cilju suzbijanja puževa, zatrovani mamci se mogu unostiti samo pre skladištenja povrća, voća i drugih proizvoda, koji će se, kraće ili duže, čuvati tokom zimskog perioda.
Posljednjih godina proizvođači iz mnogih područja Srbije se žale na povećan broj puževa, njihovo širenje, a u skladu sa tim i na vrlo veliku štetu na raznim poljoprivrednim kulturama.
Autor: Slavica Maksimović, dipl. ing.
psss.rs